Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

TV: Mats Qviberg - ny Stenbeck eller Metros dödgrävare?

Mats Qviberg. Foto: URBAN JÖRéN / SCANPIX

Ut med stalinisterna – och in med kapitalisterna? Vad vill egentligen den kontroversielle finansmannen Mats Qviberg som ny ägare av Metro? 

Expressens kulturchef Karin Olsson samtalar med Malin Ekman, mediereporter och krönikör på Svenska Dagbladet och Nils Funcke, yttrandefrihetsexpert och skribent på Expressens kultursida.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Mats Qviberg har sedan han köpte Metro hamnat i blåsväder ett flertal gånger. Hans famösa intervju med den så kallade alternativsajten Nyheter Idag, där han bland annat talade om att kasta ut en "stalinist" från redaktionen, har väckt farhågor kring vad som ska hända med Metro. Chefredaktör Staffan Erfors såg sig nödgad att efter intervjun skicka ut ett pressmeddelande där han förklarade att redaktionen var oberoende.

Nils Funcke tycker att kritikstormen har blivit något överdriven. På frågan vad han tänkte efter Nyheter Idags intervju svarar han:

– En frisk fläkt, om jag nu ska hårdra det. Vi får ju inte vara rädda för att personer uttalar sig provokativt och provocerande. Den enda som egentligen förlorar på det är Mats Qviberg själv, han drar ju undan fötterna för hela Metros affärsidé, säger han.

– Ibland får man nog se det som att han pratar i ett bildspråk som är lite främmande.

 

 

LÄS MER: Johan Anderberg möter en ny tids medieägare - Mats Qviberg 

 

 

Malin Ekman, som själv har erfarenhet av Mats Qvibergs okonventionella uppförande, är mer kritisk.

– Mats Qviberg är mer än en frisk fläkt, om man tittar på de rekryteringar som man har gjort, samt relationen till medier och enskilda reportrar. Han säger att han har anlitat folk som ska granska mig och att jag inte ska tro att jag ska komma undan. Det är anmärkningsvärt, säger hon.

Nils Funcke är desto hårdare mot Miljöpartiets gruppledare i Stockholms läns landsting, Tomas Eriksson, som efter intervjun har gått ut och hotat med att dra in det unika distributionsavtalet som Metro har i tunnelbanan. 

– Jag fattar inte varför inte etablerade medier säger till politikerna: bort med fingrarna!, säger Funcke.

Malin Ekman varnar i sin tur för att det redaktionella oberoendet kan naggas, även om Mats Qviberg inte handgripligen försöker påverka redaktionen.

– Det finns ju också något som kallas självcensur, säger hon. 

 

LÄS MER: Thomas Mattsson om att det är upp till bevis för Mats Qviberg