Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skräckfilm för finsmakare

Topplistan "Film för finsmakare" är ett samarbete mellan Göteborg Film Festival och Expressens kultursida.

Den här veckan är det Halloween-tema på Expressen Kulturs filmtips. 

Jonas Holmberg guidar mellan bårhus, bunkrar och balettklassrum.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

1. Funny Games (Michael Haneke) 

När den österrikiske demonregissören Michael Haneke gjorde sin obehagliga home invasion-thriller ”Funny Games” ville han rikta udden mot den amerikanska våldskulturen. Filmen är extremt våldsam, och är en djupt moraliserande kritik mot publikens fascination för våld. Att se filmen är att som stängas in i en mediekritisk fälla och inte kunna undgå att bli riktigt konstfullt utskälld. Tyvärr gjorde undertexterna och det främmande språket att det inte var så många amerikaner som såg filmen trots att den omgående dubbades till mästerverk, så Haneke gjorde om den på engelska. Annars är den likadan, klipp för klipp. Samma snygga tenniskläder, samma fasansfulla stämning, samma känsla av skam efteråt. Nu kan en ny engelskspråkig publik läxas upp på Netflix.

Se filmen på Netflix.

2. The Autopsy of Jane Doe (André Øvredal) 

Genrefilmen är besatt vid sina platser, zombiefilmernas shoppingcenter, splatterfilmernas övergivna hus eller psykopaternas luxuösa vindsvåningar. Den danske regissören André Øvredal kunde inte förstå varför ingen gjort en film på ett bårhus, så han skapade den ultimata obduktionsfilmen. "The Autopsy of Jane Doe" bryter genrekonventioner samtidigt som den är som checkar av precis varenda punkt på skräckfilmskonnässörernas kravlistor. Det är rått, äckligt och bitvis riktigt läskigt.

Se filmen på SF Anytime.

3. Suspiria (Dario Argento)

Nästa år kommer den italienske eleganten Luca Guadagninos ”Suspiria”, en nyinspelning av Dario Argentos färgsprakande gialloklassiker från 1977. Påpassligt sätter distributören Nonstop upp den 40-års-jubilerande originalfilmen på bio under sin klassikerettikett "Timeless". Filmen handlar om en ung balettstudent som en åskmullrande natt anländer till den prestigefulla dansskolan Tanz Dance, och kastas in i ett fasansfullt äventyr. Men filmens centrala behållning är så klart de grafiska bildlösningarna och den makalösa färgsättningen, med klarröda fonder som bara ”Viskningar och rop” kan mäta sig mot. 

Se filmen på bio.

4. Scanners (David Cronenberg) 

Scenen med det exploderande huvudet är en av skräckfilmhistoriens mest ikoniska, och postas ofta i gif-version för att illustrera när något har gått alldeles för långt. Men ”Scanners” är mer än sina våldsamma (och 40 år senare lite lustiga) effekter. På många sätt är filmen det främsta koncentratet av kultregissören David Cronenbergs idévärld, ständigt upptagen av kroppsliga mutationer och människans relation till modern teknologi.

Se filmen på Draken Film.

5. Repulsion (Roman Polanski)

Hur ska man förhålla sig till Roman Polanskis filmer? Å ena sidan är den 84-årige regissören en av filmhistoriens främsta konstnärer, å andra sidan har han anklagats för våldtäkt av tonåringar vid fyra tillfällen. Den 9 oktober i år, mitt under #metoo-kampanjen, inledde schweiziska åklagare en ny utredning. Enligt anklagelsen ska Polanski ha våldtagit en då 15-årig flicka i Gstaad, att lägga till 13-åringen i Los Angeles och 16-åringen i Paris. Men den skräckälskare som väljer att inte blanda ihop konstverk och upphovsperson kan inte undgå den mästerliga psykoskräckisen ”Repulsion”, Polanskis första engelskspråkiga film med en makalös Catherine Deneuve i huvudrollen.

Se filmen på Mubi.

6. The Girl with All the Gifts (Colm McCarthy) 

Colm McCarthys långfilmsgenombrott är en postapokalyptisk zombieskräck i sviterna efter en världsomspännande epidemi späckad med blinkningar till genreklassiker som ”28 dagar senare” och ”Day of the Dead”. I berättelsens centrum står flickan Melanie som är instängd med andra zombieinfekterade barn på en forskningsanläggning i en militärbunker, de har fötts med zombiesmittan och har till skillnad från sina hjärndöda föräldrar börjat utveckla empati för sin omgivning. Experimenten på barnen går framåt till den dag då allt plötsligt spårar ur i fullständigt zombiekaos.

Se filmen på Plejmo.

7. The Witch (Robert Eggers) 

Förra årets mest omsusade skräckfilm utspelar sig i 1600-talets New England på en ödslig gård där en strikt kristen familj drabbas av en förbannelse som förstör deras skörd, tar deras barn och till sist vänder dem alla mot varandra. Troligtvis decenniets vassaste och allra mest estetiska häxfilm, komplett med bisarr satanism och en mordisk get.

Se filmen på Plejmo.

8. The Fog (John Carpenter) 

Genremästaren John Carpenter är kanske främst känd för ”The Thing”, ”Alla helgons blodiga natt” och ”Flykten från”-filmerna, men kusliga ”The Fog” förtjänar en plats bland hans allra bästa filmer. Filmen utspelar sig i en kuststad där man förbereder stadens 100-årsjubileum samtidigt som kusliga mysterier ur stadens historia kommer fram och paranormala fenomen plötsligt hemsöker invånarna. Filmen balanserar mellan visuell spökfest, åttiotalskitsch och en skräcknerv som påminner om både Hitchcock och "Hajen".  

Se filmen på Netflix. 

 

FILM FÖR FINSMAKARE

Topplistan "Film för finsmakare" är ett samarbete mellan Göteborg Film Festival och Expressens kultursida. Filmfestivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg, även skribent på Expressen Kultur, väljer varannan vecka ut de bästa kvalitetsfilmerna som finns tillgängliga på bio, de stora streamingtjänsterna och Draken Film, filmfestivalens egen tjänst. Även andra, nischade streamingtjänster finns med i urvalet.