”SD säger 'vi menar ju så klart inte dig'”

Mustafa Panshiri i ”Kulturkriget”
Foto: Screen
Jens Liljestrand, programledare för ”Kulturkriget”.
Foto: Screen

Mustafa Panshiri, tidigare polis och numera föreläsare och debattör i integrationsfrågor, gästar denna vecka ”Kulturkriget” för ett samtal om sin nya bok, ”7 råd till Mustafa”.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURKRIGET. – Det finns en otydlighet kring vad som gäller, vad vi förväntar oss av människor som kommer hit. Många nyanlä nda jag träffar upplever det som normlöst, behöver man lära sig språket eller inte?

Mustafa Panshiri kom själv till Sverige från Afghanistan som elvaåring 1997, och växte upp i Stockholmsförorten Älta.

– Situationen var lika förvirrande då också, men då levde jag ändå omgiven av majoritetskulturen och kunde snappa upp vad som funkar. Många som kommer hit idag lever i områden där den svenska majoritetskulturen är helt frånvarande.

Ett av råden i boken är att man ska lägga till ett svenskt namn. Själv har du tagit bort ett av dina förnamn, Muhammed. Är det inte bättre att försöka ändra strukturerna och göra samhället mindre rasistiskt och mer inkluderande?

– Jag försöker vara deskriptiv i boken. Det är helt enkelt svårare att komma till arbetsintervju om man heter Mustafa än om man heter Erik. Det vore underbart om samhället inte var så, men det tar tid att ändra strukturer och då är det här en genväg man kan ta.

I Sverigedemokraternas senaste utspel ska de driva en politik för ”återvandring” av invandrare. Hur ser du på det förslaget, har du själv funderat på att ”återvandra”?

– Haha. Jag har tagit upp det här med Sverigedemokrater och de säger att ”vi menar ju så klart inte dig”. Nu när de andra två stora partierna mer eller mindre har kopierat deras politik vill de fortsätta vara de coola grabbarna längst bak i klassen, så de måste komma med något nytt. Men jag tror det är helt orealistiskt, jag vet inte hur det ska gå till.