Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Samhället behöver en stolt maskulinitet"

Joel Halldorf och Paulina Neuding gästar Kultur-Expressen. Programledare: Karin Olsson

Annie Lööf, Margot Wallström och Fredrik Skavlan. Alla försökte sätta dit psykologiprofessorn Jordan B Peterson under hans Sverigebesök.

– Genant, säger Paulina Neuding, chefredaktör för Kvartal, i Kultur-Expressen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

TV | KULTUR-EXPRESSEN. Varför provocerar Jordan B Peterson så mycket? Och har han något att lära männen i metoo-krisens spår?
I det senaste avsnittet av Kultur-Expressen diskuterar Joel Halldorf, teolog och kulturskribent i Expressen och Paulina Neuding, chefredaktör för Kvartal, fenomenet Peterson.
– Det är intressant hur journalister och politiker stångar sig blodiga mot den här mannen som något slags symbol för patriarkatet. Men han är inte alldeles enkel att handskas med. Man måste argumentera inom vissa logiska ramar, och detta har både Margot Wallström och Annie Lööf misslyckats med på ett genant sätt, säger Paulina Neuding.

Joel Halldorf och Paulina Neuding gästar Kultur-Expressen. Programledare: Karin Olsson

Grund förståelse av Peterson

Joel Halldorf tycker att förståelsen av Peterson ofta blir för grund.
–  Kulturkrigaren Peterson svingar mot genusteori och marxism och tycker det är en enda ond häxbrygd. Den sidan drar mycket uppmärksamhet. Men det man ser i boken "12 livsregler – ett motgift mot kaos" är mer moralfilosofen Peterson, säger Halldorf.

– Han artikulerar en konservativ världsbild och försöker ge existentiella och etiska råd om hur man lever i den. I grund och botten handlar det om: följ inte njutning, sök mening. Och mening får du genom att du hittar ett ideal som du kämpar för att nå. Det är enkel dygdeetik.


RECENSION – Joel Halldorf: Jordan B Peterson uppfostrar en curlad generation 

Individualistiskt program

Paulina Neuding har nyligen dragit i gång en serie på Kvartal med tema "Manfall". Hon tycker att Petersons fokus på en konstruktiv manlighet fyller ett behov.
– Han försöker uppvärdera manligheten: Det är fint att vara man, det är gott att vara man, det är gott med maskulina dygder. Det är inte bara män som behöver maskulina dygder, även samhället behöver en positivt laddad, stolt maskulinitet.
Joel Halldorf är också en kritiker av Petersons metod.
– Alla som underkastat sig en självhjälpsregim vet att det funkar en månad eller ett år. Petersons program är alldeles för individualistiskt. Individen ska resa sig ur kaos och skapa ordning i den onda, tragiska världen. Han underskattar gemenskaper, han underskattar nåden. Det finns en rad saker som utelämnas i hans Nietzscheanska program.

 


Se hela programmet i tv-spelaren ovan. Eller ladda ner det som podcast.

 

KULTUR-EXPRESSEN

Kultur-Expressen är ett program i Expressen TV och en podcast. Varje vecka fördjupar Kultur-Expressen ett aktuellt ämne med kunniga kulturpersonligheter i studion. Programledare är växelvis Karin Olsson, kulturchef på Expressen och Jens Liljestrand, biträdande kulturchef.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!