Pugh Rogefeldt: ”Jag ska köpa strängar för pengarna”

Pugh Rogefeldt gästar Kultur-Expressen.
Musiklegenden Cornelis Vreeswijk.
Foto: Olle Wester

Det prestigefyllda Cornelis Vreeswijk-stipendiet på 750 000 kronor tilldelas Pugh Rogefeldt.

Artisten och kompositören gästade Kultur-Expressen för ett samtal om Cornelis, musikhistoria och hur man bäst sätter sprätt på trekvarts miljon.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

TV | PODCAST. Rockveteranen Pugh Rogefeldt, 72, tilldelas 2019 års Cornelis Vreeswijk-stipendium, ett halvt sekel efter albumet ”Ja, dä ä dä”, som enligt många var den första rockskivan på svenska språket.

– Det hade jag ingen aning om när jag spelade in den 1969, jag var bara jätteglad att överhuvudtaget få spela in en skiva med Anders Burman som producent, han var ju även Cornelis producent.

Vem var Cornelis Vreeswijk för dig?

– Jag träffade honom ett tiotal gånger kanske via vår producent. Jag träffade honom också några veckor innan hans död, då gick det nästan inte att känna igenom honom, han hade tappat vikt och var väldigt dödsmärkt.

Cornelis Vreeswijk.
Foto: HANS GEDDA / HANS GEDDA / LINK IMAGE AB

På hyllningsskivan ”Den flygande holländaren” gjorde du en tolkning av ”Grimasch på morgonen”, varför valde du den låten?

– Jag minns inte riktigt, men det var nog bland annat för att det är en fantastisk melodi, den har nästan något av folkvisa över sig. Cornelis var en mästare i språk och gitarrspel, men också i att snudda vid olika genrer, som blues, folkvisa och så vidare.

Petter nästa pristagare?

Vinnaren av Cornelis Vreeswijk-stipendiet tilldelas 750 000 skattefria kronor, en enorm summa som gör det till ett av Sveriges absolut största musikpriser.

– Jag ska köpa strängar för pengarna, och köra ut över vägarna, säger Pugh Rogefeldt med en skämtsam syftning på Grymling-kollegan Mikael Rickfors klassiker ”Vingar”. Det blir ett tillfälle att slå sig ner och kanske turnera lite mindre.

Pugh Rogefeldt med programledaren Jens Liljestrand.

– Under mina 50 år som artist så har det blivit mycket sämre ekonomiskt för oss låtskrivare, det enda sättet att överleva är att åka omkring och turnera, medan andra berikar sig på vårt jobb.

Cornelis Vreeswijk-stipendiet har tidigare gått till legender som Olle Adolphson, Monica Zetterlund, Sven-Bertil Taube, Olle Ljungström, Jojje Wadenius, Svante Thuresson och nu senast Lill Lindfors.


LÄS MER – Lill Lindfors: Cornelis var väldigt blyg för mig 


Har du något förslag på vem som borde få det framöver?

– De som fått det hittills är ju ganska ålderstigna, även jag själv ... Så kanske Petter? Eller Dogge Doggelito? Jag tänker på språket framför allt, Cornelis var en språkmästare. Trots att han inte ens var född i Sverige.

Priset delas ut den 18 augusti i samband med en konsert i Vitabergsparken arrangerad av Parkteatern.


KULTUR-EXPRESSEN

Kultur-Expressen är ett program i Expressen TV och en podcast. Varje vecka fördjupar Kultur-Expressen ett aktuellt ämne med kunniga gäster i studion. Programledare är växelvis Karin Olsson, kulturchef på Expressen och Jens Liljestrand, biträdande kulturchef.

CORNELIS VREESWIJK-STIPENDIET

Cornelisstipendiet delas ut sedan 1998 av stiftelsen Cornelis Vreeswijks Minne, som är baserad på de önskemål som framkom i Cornelis Vreeswijks testamente. 2019 uppgår det till 750 000 kronor. 

Stipendiet måste sökas. Stipendiaten skall vara minst 35 år och skriva/sjunga/framträda på svenska.