Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu är det dags att släppa den gamla Sune-succén

Familjen Storm (Henrik Johansson, Cecilia Forss, Adrian Macéus och Maja Söderström)
Eric Stern med flera i SVT:s julkalender.Foto: SVT
Lena Philipsson och Edvin Ryding i "Storm på Lugna gatan".Foto: SVT
Radions julkalender.
Gunilla Brodrej.Foto: OLLE SPORRONG

"Storm på Lugna gatan" är inte lika omistlig som "Tonje i Glimmerdalen".

Gunilla Brodrej jämför julkalendern i SVT med Sveriges Radios.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | JULKALENDERN. Behövde vi verkligen ännu en tokrolig Sune-familj? SVT har försökt upprepa den sanslösa "Sunes jul-succén" från 1991 så många gånger att jag har tappat räkningen. Årets upplaga "Storm på Lugna gatan" är inget undantag. Det kan inte bara vara jag som ledsnat lite på alla nya varianter av virriga pappor och knasiga mammor. Samt rådiga ungar. Det räcker i alla fall inte så långt som kalenderskaparna har hoppats denna gång. 

I årets julkalender "Storm på Lugna gatan" flyttar den tokroliga familjen till en småstad och anmäler sig omedelbart till den lokala julpynt-tävlingen, för att komma in i gemenskapen. Och så diverse förvecklingar på det. I småstaden härskar en missunnsam Cruella de Vil-typ spelad av Lena Philipson flankerad av en toffelhjälte, spelad av Olof Wretling. Ambitionen att servera något för alla är lite för uppenbar. Maja Söderströms lilla Vilja är förstås helt ljuvlig. Shima Niavarani, Sofia Ledarp och Eric Stern spelar en härligt tossig stjärnfamilj, men det är deras förtjänst, inte manusets. Det är svårt att försöka vara lika rolig som Anders och Sören var en gång.

Maria Parrs bok

Ett lysande manus har däremot Sveriges Radios julkalender "Tonje i Glimmerdalen" som är en bearbetning av den norska författaren Maria Parrs prisbelönta bok "Tonje och det hemliga brevet". Här finns en flerdimensionell berättelse om en djärv flicka som är enda barnet i en liten fjällby och med full fart och gott självförtroende härjar på egen hand från morgon till kväll. 

 

 

Avsnitten (jag har hört tre) börjar med en kort monolog av berget som betraktar och beskriver skeendet. Tonje presenteras poetiskt till solens första strålar. Samiska ord vävs opåkallat in i berättelsen. Och det är nåt med produktionen, snöknarret, naturmystiken och pianomusiken som suger in åhöraren från första minuterna. 

Gunnvald och Tonje.Foto: Illustration Katarina Strömgård.

"När kommer du hem", frågar pappa. "Det märker du", svarar Tonje och sticker till sin bästa vän Gunnvald, som kan laga hennes kälke och gillar att spränga laviner. Mamman forskar på Grönland. 

Per Andersson och Freja Taavola.Foto: Sveriges Radio

Det känns som att det är nåt viktigt som ligger och väntar på att komma fram. Inte bara i form av det där brevet som kommer från Tyskland och rubbar existensen för Tonjes sura vän Gunnvald. Utan i form av den laddning som finns i själva berättandet, och i personligheterna. Man måste faktiskt bara få veta hur det går. 

 

JULKALENDERN

Storm på Lugna gatan

Av Lina Åström, Marja Nyberg, Adrian Boberg och Eric McAllister. 

Regi Emma Bucht

SVT

 

Tonje i Glimmerdalen

Efter en bok av Maria Parr

Manus och radiobearbetning Janne Vierth och Daniel Karlsson 

Illustrationer Katarina Strömgård. 

Regi Mirja Burlin och Mats Kjelbye

Drama för unga

Sveriges Radio 

 

Gunilla Brodrej är kritiker och ungkulturredaktör på Expressen Kultur.