Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”MP:s kulturpolitik är en auktoritär vindflöjel”

Vad kommer ytterligare fyra år med miljöpartistisk kulturpolitik innebära? Och vilka förhoppningar ska man ha om nya kulturministern Amanda Lind?

Veckans gäster i Kultur-Expressen är kulturskribenten Sara Abdollahi och Timbros Lars Anders Johansson.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

TV | PODCAST. Många blev överraskade i måndags när Socialdemokraterna lät Miljöpartiet behålla kulturdepartementet och gav ministerportföljen till partisekreteraren Amanda Lind, en 38-åring som innan dess var tämligen okänd för den breda allmänheten. Lars Anders Johansson på Timbro och Sara Abdollahi, kulturskribent och tidigare chefredaktör på Författaren, kom till Kultur-Expressen för att diskutera kulturpolitiken.

– Om det finns en miljöpartistisk linje är det att vara auktoritär vindflöjel, menade Johansson. Man följer trenderna, men vill imponera dem med stenhårda metoder uppifrån.

– Miljöpartiet hade ingen kulturpolitik innan 2014. Jag intervjuade de kulturpolitiska talespersoner för samtliga partier, och miljöpartisten var den enda som inte kunde redogöra för det egna partiets politik.

Sara Abdollahi anser att det är olyckligt att kulturministern även är demokratiminister.

– Kulturpolitik bör inte blandas ihop med demokratifrågor, det skapar en känsla av att kulturen ska lösa alla världens problem. Alice Bah Kuhnke syntes ju mycket överallt, men det är svårt att veta vad hon drev igenom rent konkret. Det är ju inte utstrålningen som avgör om man för en bra kulturpolitik.

– Det är bra att Amanda Lind inte är stockholmsbaserad utan har erfarenhet från lokalpolitiken i Härnösand, eftersom kulturpolitiken måste kunna se bortom huvudstaden.

 

LÄS MER – Karin Olsson: Ja, en hippie som kulturminister!

I realiteten små skillnader

Lars Anders Johansson framhåller att kulturpolitiken sällan leder till systemskiften.

– I realiteten är det ganska små skillnader mellan de politiska blocken. Se på de fyra åren med Lena Adelsohn Liljeroth, hur mycket förändrades egentligen? Men att lägga ihop kultur med demokrati är att be om att få en politiserad kultur, där kulturen blir ett slagträ för olika syften. Om Amanda Lind är klok håller hon sig borta från den sortens konfrontation, och försöker i stället representera hela landet.

– Det har varit många sexistiska kommentarer om Amanda Linds utseende, tycker Sara Abdollahi, att så många har åsikter om hennes frisyr är bara oseriös journalistik.

Om ni får önska er var sin kulturpolitisk åtgärd, vad tar ni?

Sara Abdollahi:

Sluta lägg folkbiblioteken på entreprenad.

Lars Anders Johansson:

Låt kulturinstitutionerna äga sina egna byggnader igen, så att pengar som öronmärkta för kultur slutar gå tillbaka till statskassan bakvägen.

 

KULTUR-EXPRESSEN

Kultur-Expressen är ett program i Expressen TV och en podcast. Varje vecka fördjupar Kultur-Expressen ett aktuellt ämne med kunniga gäster i studion. Programledare är växelvis Karin Olsson, kulturchef på Expressen och Jens Liljestrand, biträdande kulturchef.