Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT:s motstånd mot mångfald är pinsamt

På BBC råder större mångfald än på SVT, skriver Per Wirtén.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Hanna Stjärne, vd SVT.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Per Wirtén, författare och medarbetare på Expressens kultursida.Foto: JOHANNA HANNO
André Pops är en av de nya programledarna i "Morgonstudion".Foto: CARL-JOHAN SÖDER/SVT

Per Wirtén ser ett Sverige på torget – och ett annat i SVT. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

När Hanna Stjärne blev vd för SVT lovade hon att åtgärda företagets mångfaldsproblem. Frågan skulle prioriteras. Det var på tiden. Varje gång jag slår på tv-nyheterna ler gammelsverige mot mig. När jag sedan går ut på torget omsluts jag av det moderna.

Omgörningen av "Gomorron Sverige" var en chans som schabblades bort. När nyhetschefen Ann Lagercrantz presenterade sitt ”dreamteam” var det en upprepning av det gamla. Hur förklarade hon det för sin vd? Offentligt sa hon att det inte finns tillräckligt kompetenta programledare med så kallad invandrarbakgrund. Inte? Det är samma sak självgoda redaktionsmän förr sa om kvinnor för att kunna behålla makten.

 

Uppmärksammad debattartikel i Expressen

Tretton nuvarande och tidigare medarbetare protesterade i en uppmärksammad artikel (Expressen Debatt 17/5). Tonen var allvarligt upprörd. Den avslöjade ett företag som inte mår bra. Där chefer säger en sak och gör en annan.

I går skulle saken ha vädrats i "Aktuellt" och Lagercrantz möta någon av kritikerna i ett direkt samtal. Men det blev av någon anledning inställt. I stället fick vi en sedvanlig sändning med inslag av Nike, Jon, Karin, Magnus, Ulf, Stina, Malin, Erik, Andreas, Erika och Per Anders innan "Kulturnyheterna" avbröt med Kim och Arash. Det var pinsamt.

I snart 20 år har medierna fått upprepad kritik för att vara ett vithetshav. Besvärade chefer har alltid lovat förändring. Men motståndet fortsätter - och är alltid undanglidande.

BBC:s morgon-tv är en skarp kontrast till SVT:s. Representation är viktigt, i synnerhet i public service. Den är ett ställningstagande om samhällsinriktning. Åt vilket håll pekar SVT?

 

Per Wirtén är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Hans senaste bok är "Är vi framme snart - drömmen om Europas förenta stater". 

 

UPPDATERAD. Ett sakfel gällande "Aktuellt"-inslaget har rättats 19/5 kl 12.20.