Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Marko och Irma får mig att gråta lite

Ur ”Marko & Irma”.
Foto: Gabriel Liljevall / TV4
Ur ”Marko & Irma”.
Foto: Gabriel Liljevall / TV4
Martina Montelius.
Foto: Niklas Hellgren

I tv-programmet ”Marko & Irma” berättar Marko ”Markoolio” Lehtosalo och hans mamma Irma Lehtosalo om sitt liv tillsammans.

Martina Montelius påminns om att man inte älskar en människa för hennes förträfflighets skull.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Marko ”Markoolio” Lehtosalo vidhöll i åratal att hans barndom varit idyllisk, och teg om alla fyllor och allt våld han fått bevittna under sin uppväxt. Till slut sade hans mamma Irma ifrån – hon ville att Marko skulle berätta sanningen om deras liv tillsammans. 

När jag såg duon i ”Carina Bergfeldt” för ett knappt år sedan spolade jag tillbaka flera gånger. Jag ville se igen hur Irma förbehållslöst stod för sina svek mot barnen, samtidigt som hennes värdighet var orubblig. Irma Lehtosalo är ett lysande exempel på det faktum att man inte älskar en människa för hennes förträfflighets skull – ibland är det till och med tvärtom. 

Nu har hon och sonen fått ett eget program, ”Marko & Irma”, i TV4. Ramhandlingen går ut på att de ska riva Irmas mögelansatta hus och bygga ett nytt. Det är omöjligt att inte bli störtförälskad i den svärande, käbblande och mycket känsliga Irma. Som ändå är oförändrat uppriktig om sitt förflutna: ”Ingen tvingade mig att supa!” 

När hon inser att huset Marko köpt till henne för 12 år sedan är bortom räddning vill hon omedelbart hacka sönder det med en kofot, utan att vänta på något satans godkännande från kommunen. Det är nästan så hon hoppar jämfota, som ett litet barn. Men när det väl är dags att börja riva faller hon i gråt, eftersom hon trots allt är fäst vid det lilla hus som är förknippat med så många minnen. 

De käbblar om allt, men hela tiden med ömsesidig kärlek och beundran.

Det var när hon flyttat dit, bort från suparkompisar och storstadsstress, som hon äntligen blev nykter. Sonen Marko gör allt för sin mamma; hon får vip-plats när han uppträder på Gröna Lund, han suckar när hon strular till allt hon överhuvudtaget kan i samband med husprojektet, men viker aldrig från hennes sida, och medan hon väntar på att den nya bostaden ska stå klar får hon flytta in hos honom. 

De käbblar om allt, men hela tiden med ömsesidig kärlek och beundran. Enda gången Marko blir arg på riktigt är när Irma får ett taskigt brev om att hon spär på fördomar om den finska befolkningen. Irma ger begreppet ”star quality” ett ansikte. Hon är fullständigt oemotståndlig. Marko intar automatiskt sin position som krockkudde mot allt ont. Det får mig att gråta lite. 


TV

”Marko & Irma”

Med Marko ”Markoolio” Lehtosalo och Irma Lehtosalo

TV4 och TV4 Play


Martina Montelius är författare, dramatiker och medarbetare på Expressens kultursida.