Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Många är skyldiga Lamotte en ursäkt"

Paulina Neuding, tillträdande chefredaktör på Kvartal.
Foto: ERNST HENRY / KVARTAL
Irena Pozar, chefredaktör för Veckorevyn.com.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Vad blir kvar av Metoo-kampanjen och vad missade den? Veckans Kultur-Expressen gästas av Paulina Neuding, jurist och journalist, och Irena Pozar, chefredaktör för Vecko-Revyn på nätet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

DEBATT | #METOO. Det blev ett samtal om den ökande sexualbrottsstatistiken, tystnadskultur och självrannsakan bland journalister.

– Politiker och debattörer måste börja ta ansvar för att belysa den här frågan på allvar. Vad är det som ligger bakom statistiken som vi har? Det duger inte längre att säga att det är fler som anmäler och säga att vi har en vidgad brottsdefinition. Det finns en faktisk ökning, säger Paulina Neuding.

Irena Pozar hoppas att Vecko-Revyns kampanj #anmälalla, med bland annat en stark film med kvinnor som vittnar om övergrepp, ska bidra till att den nuvarande debatten leder till förändring. Hon tror att kvinnor har hittat en styrka i känslan av gemenskap. 

– Män kommer inte längre kunna lita på att vi ska vara tysta utan nu tar vi vrålet i egna händer och faktiskt säger nej, jag kommer att berätta för varenda jävla människa vad du har gjort mot mig, säger hon.


Statistik om etnicitet

Debatten om våldtäkt och övergrepp handlade innan Metoo-kampanjen mycket om den kontroversiella frågan om att ta fram statistik om etnicitet kopplat till sexuella övergrepp. Paulina Neuding tycker fortfarande att det är en angelägen fråga.

– Vi måste vända på alla stenar, säger hon.

Irena Pozar menar att en sådan kartläggning måste göras med stor försiktighet och analytiskt djup. Hon påtalar också att Metoo-rörelsen har blottlagt de stora strukturerna.

– Den här kampanjen har verkligen belyst att det här kan vara varje man. Innan har alla sagt "inte alla män" och nu plötsligt är det "äh, alla män har väl någon gång...".

Joakim Lamotte.

Joakim Lamottes arbete

Neuding påminner också om poliskrisen som gör att sexbrott läggs på hög.

– Vi har en enorm skandal med att våldtäkter inte utreds, som rullades upp tack vare Joakim Lamottes arbete. Många är skyldiga Joakim Lamotte en ursäkt, säger hon.

Irena Pozar har gott hopp om att Metoo-kampanjen får en varaktig effekt, fram för allt på arbetsplatser.

– Jag tror att många går tillbaka nu, HR-avdelningar och andra, och rannsakar sig själva.


Se hela samtalet i spelaren ovan.


KULTUR-EXPRESSEN

Kultur-Expressen är ett program för kulturdebatt. Programledare: Expressens kulturchef Karin Olsson.