Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lycka är att titta när en älg går in i bilden

Skogens konung.
Foto: Paul Kleiven /NTB scanpix/TT/SVT
Ur direktsändningen ”Den stora älgvandringen”.
Foto: Privat.

SVT:s slow-tv-satsning ”Den stora älgvandringen” är inne på sin tredje vecka.

Gunilla Brodrej följer direktsändningen, räknar älgar och känner sig utvald.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | TV. Det går dagar innan den första älgen uppenbarar sig. Isen lossnar. Flak krockar, snurrar runt och far vidare. Ångermanälven rinner friare. Korp. Storlom. Ren. Men ingen älg. Inte på udden, näset, eller fastlandet där någon av SVT:s 22 kameror är monterade i ”Den stora älgvandringen”. Men när något väl händer är det som att vinna på lotteri. Man vill ha en lott till. 

En drönare filmar området. Öarna i älven är taggiga av barrskog. Som gröna igelkottar.

Tråkigt med drönare, tänker jag. Men då rör det sig där nere bland träden. Uppifrån ser det ut som stora råttor forsar fram, men det är älgar. Flyter fram på led. En, två, tre, fyra, fem, sex, sju. Jag räknar högt.

Ur direktsändningen ”Den stora älgvandringen”.
Foto: Privat.

Som John Bauer

Direktsändningen pågår. Dagarna upplöses till ett tillstånd. Tv:n står på som ett panoramafönster mot skogen när tre älgar vandrar in i bilden och stannar kvar. En av dem står blickstilla, som en målning av John Bauer och så nära kameran att man ser bröstkorgen häva sig. Pälsen ser fet och varm ut, mulen mjuk, benen långa, ögonen svarta. En rofylld scen. I kontakt med en tusenårig tideräkning. 

Ur direktsändningen ”Den stora älgvandringen”.
Foto: Privat.

Det är alltså detta som jägare dras till. Ofattbart att de inte nöjer sig med lyckan att få se älgen. Ofattbart att gripas av lust att döda den. Släcka ögonen.

Det kommer att kännas tomt när kamerorna stängs av.

Tidigt en morgon när solen skiner kliver älgarna ner i älven och tar sig ut mot udden. När de kommer upp på torra land, skakar de av sig vattnet som hundar, i motljus. I några sekunder uppstår ett lysande skimmer kring deras gestalter. Jag ser det. Jag känner mig utvald. Jag känner mig också utvald när bävern dyker upp och går i land och börjar bearbeta sin medförda gren. Eller när korpen slår sig ner på näset för att dricka och tvätta fjädrarna. Just när jag undrar om det verkligen är en riktig korp ger den ifrån sig sitt karaktäristiska läte. Det räcker som kommentar.

I skrivande stund är det dag 15 och 31 älgar har tagit sig över älven på väg mot sommarbetet. Det kommer att kännas tomt när kamerorna stängs av. 

Jag vet att jag kommer att sakna den här spännande långsamheten. 

TV

”Den stora älgvandringen”

SVT och SVT Play 

Slow-tv till 2 maj

Gunilla Brodrej är skribent och redaktör på Expressens kultursida.

Lyssna på det senaste avsnittet av Lunch med Montelius.

I tv-spelaren längst upp i artikeln visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen. Det gästas av författaren Patrik Lundberg – som nyligen skrev den uppmärksammade essän ”Vem dödade min mor?” – och Expressens litteraturredaktör Anna Hellgren. Programmet finns också som podcast.