Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Kulturveckan" tolkar tv-tittarnas behov helt fel

Programledare Hannes Fossbo och Jessika Gedin, Malin Jacobson Båth och Fanna Ndow Norrby. Foto: SVT
Foto: THEO ELIAS LUNDGREN

Karin Olsson ser premiären av SVT:s nya program "Kulturveckan".

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | KULTUR-TV. Det är på tiden att SVT med livesända "Kulturveckan" återupptar ett program där man samtalar kring aktuella debatter och frågor. Flera inslag i denna smått hysteriska panelfest hittar också rätt. Bäst blir det när riktiga kritiker får komma till tals, som Anna Hallberg om poeten Elsa Grave, samt Ulrika Knutson och Fredrik Sahlin om biografiska filmer. Även samtalet om Jesus med prästerna Kent Wisti och Michael Bjerkhagen är på väg att bli spänstigt. De andra ämnena, till exempel Metoo, avhandlas för kort och ofokuserat. 

"Bisittaren" Jessika Gedin ger dock intellektuell skärpa till innehållet, medan programledaren Hannes Fossbo mest verkar stressad. Och jag känner sympati med honom. Cirka tusen ämnen trycks in på en timme. Trots detta känns det mellan varven långtråkigt. Eller snarare just därför. 

Antagligen har programmakarna varit rädda för att tittaren ska tappa intresset om det inte ständigt dyker upp något nytt. I dag "måste" vi ju scrolla flödena i mobilen samtidigt som vi tittar eller lyssnar på något. Jag tycker själv att program i tablå-tv och FM-radio lätt känns långa nuförtiden. Minsta kvalitetssänkning gör att jag letar efter något mer relevant. Utbudet där ute är ju fantastiskt!

"Kulturveckan" hamnar mittemellan

Men det som blixtsnabbt gör mig, och säkert många andra, fruktansvärt uttråkad är just det ytliga och snabba, om ämnen som redan vevats på alla håll. Eller det långa utan hög densitet. Kraven på originalitet, personlighet och intelligens har i den hårdnande mediekonkurrensen om vår tid blivit skyhöga.

Problemet med "Kulturveckan" blir att man hamnar mitt emellan. Programmet försöker å ena sidan vara ett aktualitetsprogram trots att kulturnyheter flödar varje dag. Å andra sidan lanserar man fördjupningar, som aldrig hinner gå på djupet. 

"Kulturveckan", och public service i stort, måste lära sig att navigera bättre mellan de här två polerna. Kasta ut minst hälften av ämnena så kommer det att bli dubbelt så bra.

 

Karin Olsson är kulturchef på Expressen. 

 

LÄS MER - Karin Olsson: Länge leve Irans modiga kvinnor

 

TV

Kulturveckan

Programledare: Hannes Fossbo och Jessika Gedin/Malin Jacobson Båth och Fanna Ndow Norrby.

SVT2 tisdagar 20.00/SVT Play

59 min 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!