Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Komikernas herrklubb finns i verkligheten

Mikael Torving och Henrik Hjelt i senaste avsnittet av "Grotesco". Foto: SVT Play
Kajsa Dovstad är liberal debattör och Uppsalastudent. Foto: Privat

I det senaste avsnittet av "Grotescos sju underverk" driver stora delar av den manliga humoreliten med hur branschen bryter ner och sorterar ut kvinnor.

Kajsa Dovstad tycker att det är dags för komikerna att sluta hyckla om sin egen väg till rampljuset.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det senaste avsnittet av “Grotescos sju underverk” på SVT gör satir av den manligt dominerade humorscenen. Men skrattet fastnar i halsen för den som vet att flera av de medverkande skådespelarna är med i slutna humorsällskap där endast män släpps in. Det är dags att dessa män slutar hyckla och lämnar sina herrklubbar.

Grotescos "Ladies Night"

I avsnittet “Ladies Night” blir Emma Molin den första kvinnan i Grotescos manusgrupp. Hon kommer väl förberedd till sitt första möte – där kollegerna hånar hennes idéer. Efteråt går männen till ett hemligt herrsällskap där Sveriges manliga komikerelit skålar med varandra samtidigt som de utarbetar en plan för att motarbeta Molin. 

Verkligheten inte är långt i från dikten. Bland de kända ansiktena i den fiktiva klubben syns Mikael Tornving, Henrik Hjelt och Anders Jansson. Tornving och Hjelt är med i Juvenalorden, ett semihemligt herrsällskap med enormt inflytande på Uppsalas spexliv. Jansson har sin bakgrund i Lundaspexarna, som bara tillåter män på scen. 

Anders Jansson och Fredrik Lindström i "Grotesco". Foto: SVT Play.

LÄS MER: Gunilla Brodrej: Grotescos "Ladies Night" landar mitt i #metoo

Komiker med bakgrund i spex

Studentspexen är viktiga plantskolor för svensk humor. Legender som Hasse Alfredson och Tage Danielsson började sina karriärer i Lundaspexarna respektive Juvenalorden. Det spelar roll att de främsta institutionerna inom studentspex alltjämt är trygga rum för män. Visst har det bildats kvinnliga motsvarigheter som en reaktion, men de saknar både nätverk och resurser. 

På Twitter skriver före detta uppsalastudenten Malin Tväråna: “Senaste Grotesco. Minns när alla grabbarna i min teatergrupp gick med i Juvenalorden (...) och helt plötsligt var vi tjejer helt utanför.”

Lundaspexarna, som endast tillåter män på scen, har varit en plantskola för många i nöjesvärlden. Här besöker kronprisessan Victoria spexets 100-årsjubileum. Foto: HENRIK KARLSTRÖM / STELLA PICTURES HENRIK KARLSTRÖM

Tittaren luras att tro att Tornving, Hjelt och Jansson är medvetna om och vill motverka den skeva könsfördelningen i humor-Sverige. 

Anders Jansson: Är du ärlig med ditt uppsåt? Säg åt ditt gamla spex att släppa upp kvinnor på scen! Mikael Tornving och Henrik Hjelt: Har ni någon anständighet? Lämna Juvenalorden! Humormännen får inte komma undan med tomt poserande. 

 

LÄS MER: Jonas Gardell: Det gör ont i hjärtat att se Grotesco om flyktingkrisen

 

Kajsa Dovstad är liberal debattör och Uppsalastudent.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!