Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kevin Spacey har svinat – men lämnar ett tomrum

Robin Wright och Campbell Scott i "House of Cards" (säsong 6).Foto: DAVID GIESBRECHT / AP TT NYHETSBYRÅN
House of Cards (säsong 4).Foto: PLANET PHOTOS / STELLA PICTURES
Gunilla Brodrej.Foto: OLLE SPORRONG

I den senaste säsongen av "House of Cards" är Kevins Spaceys Frank Underwood utskriven ur berättelsen.

Gunilla Brodrej upplever tomrummet och inser skådespelarens storhet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

TV-SERIE | KOMMENTAR. Ge mig Kevin Spacey tillbaka.

Det funkar inte att ersätta hans demoniska president i "House of Cards" med några intetsägande skådespelare med irriterande uppsyn. Visst är Robin Wright makalös som Claire Underwood, men någon måste ju kunna matcha hennes isdrottning – det outgrundliga leendet, den vältränade kroppen under de välskräddade klänningarna. Någon med skit under naglarna. Som frossar i flottiga revbensspjäll på en bakgata när ingen ser. Som ett rovdjur. Som Kevin Spacey.

Spaceys svinerier

Jag kan inte riktigt vidden av Spaceys svinerier. Men han har svinat. Och det är klart att HBTQ-världen inte firade när han (äntligen) valde att komma ut som gay i samma veva som han bad om ursäkt för ett sexuellt övergrepp på minderårig. Kevin Spacey, då 26, ska ha lagt sig på en mycket ung skådespelare, Anthony Rapp, då 14 år. Det kom flera anklagelser sedan. Om maktmissbruk och gränslöshet. 

Och nu har manusförfattarna alltså definitivt skrivit ut Spaceys Frank Underwood från Netflix-serien. När säsong sex av “House of Cards” börjar är han död. Det är symptomatiskt på gränsen till löjeväckande att man låter honom hemsöka avsnittet genom otäcka knackningar. Manuset kommer fortsätta att spinna på ovissheten kring hur han dog. Liksom mjölka ut allt man kan av honom utan. Men vad hjälper det. The thrill is gone. 

 

LÄS MER – Anita Ekström oförglömlig som den åldrade Bergman

 

Serien borde ha begravts med Frank helt enkelt därför att Kevin Spacey är en av vår tids största nu levande skådespelare. Hans Shakespearianska färdigheter passade perfekt för rollen. Under hans stenansikte rör sig en glödande lavaström. Bakom hans kontrollerade och samtidigt sexiga röst lurar ett primalskri. Och så plötsligt – det där varma leendet. Man kan helt enkelt inte slita blicken från honom. Det finns inte många skådespelare av hans sort. Alltså som när de kommer in på scenen nästan får hjärtat att rusa. I Sverige har vi haft Ernst-Hugo Järegård. Jarl Kulle. Margaretha Krook. Inga myspersonligheter precis. I den anglosaxiska världen finns det fler. Men inte i den nya säsongen av “House of Cards”.

Ernst-Hugo Järegård.Foto: SVT

Eftersom pengar styr den amerikanska underhållningsbranschen så är Spaceys saga all. Han kan inte heller krypa tillbaka till anrika The Old Vic i London, där han varit teaterchef 2003–2014. Enligt uppgifter från personalen drog han nytta av sin position och ikonstatus och tafsade på alla män under 30 som han kom i hans väg (The Guardian 2/11–2017). 

Det är inte precis som att jag tycker att kulturprofilen ska öppna sin kulturklubb igen. Och Spacey ska uppenbarligen inte leda andra människor. Men kommer vi verkligen aldrig mer få se honom i en roll? Dog hans konst med Frank Underwood? Det vore faktiskt väldigt sorgligt.

 

Gunilla Brodrej är kritiker och scenkonstredaktör på Expressen Kultur.

 

Lyssna på podcasten Lunch med Montelius.