Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"I det mångkulturella måste vi ha vissa saker gemensamt"

Nalin Pekgul och Somar Al Naher.

Hur skapas hemkänsla i det mångkulturella samhället?

Nalin Pekgul och Somar Al Naher möttes i Expressen TV för ett samtal om den svenska flaggans betydelse i Tensta, medborgarskapsceremonier och Hannah Arendts teorier kring nationalstaten.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det har blivit allt vanligare att studenter springer ut insvepta i flaggor från föräldrarnas hemländer, skrev nyligen sjuksköterskan och debattören Nalin Pekgul i en uppmärksammad kulturartikel i Expressen.

I Expressen TV fördjupade hon diskussionen tillsammans med Somar Al Naher, känd som skribent på Aftonbladets ledarsida, inte minst för kolumnen som kritiserade svenska medborgarskapsceremonier ("Jag vill ha en ursäkt och inte en ceremoni", 5/6-2015).

– Jag tror på ett mångkulturellt samhälle, och i detta är det viktigt att vi har vissa saker gemensamt. Svenska språket, lagarna och särskilda tillfällen, som till exempel nationaldagen eller att ta studenten. Jag reagerar på att de unga pressar varandra "hur mycket kurd är du", "hur mycket eritrean är du", förklarar Nalin Pekgul.

 

LÄS MER - Nalin Pekgul: Hissa svenska flaggan på studenten

 

Studenten frammanar flaggandet

Somar Al Naher oroas också av en framväxande nationalism på alla fronter. Men hon håller inte med om att den svenska flaggan på studenten är särskilt viktig.

– Studenten är lite speciell eftersom den frammanar det här flaggandet. Allting bär en flagga, små nallebjörnar som hängs runt halsen och tårtorna. Då kanske man vill man visa att man är svensk och också något annat, säger hon och fortsätter:

– Det jag älskar med Sverige är faktiskt att man får vara precis den man är. Man behöver inte vara rädd för repressalier om man vill uttrycka sin kurdiska identitet, prata sitt språk eller visa sin sexuella läggning. Det är underbart att man får uttrycka den här mångfalden och det tycker jag är väldigt svenskt.

 

SE MER: Per Wirtén och Martin Ådahl om framtidens Europa

 

Nalin Pekgul resonerar kring skillnaden mellan utvandrarna till Amerika, som aldrig kunde åka hem, och dagens invandrare till Sverige som lätt kan hålla kontakten med hemlandet.

– Jag träffar kvinnor i Tensta som sitter dagtid och pratar i tre timmar med sin syster i Diyarbakır eller Batman. Det är ju gratis! De är totalt frånvarande i det här samhället. De kan vi inte ändra på, jag har gett upp om mina föräldrar. Men de ska inte få komma och förstöra för mina barn, att de inte ska känna sig som en del av det här samhället.

 

SE MER: Ebba Witt-Brattström och Annina Rabe om kalla mammor