Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon satte krokben för feminismen i USA

Cate Blanchett som Phyllis Schlafly i miniserien ”Mrs. America”.
Foto: SABRINA LANTOS / AP TT NYHETSBYRÅN
Ulrika Kärnborg.
Foto: OLLE SPORRONG

Phyllis Schlafly gjorde en strålande karriär på att göra motstånd mot feminismen. 

Ulrika Kärnborg reserverar sig mot HBO Nordic:s nya tv-serie ”Mrs. America”.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Phyllis Schlafly är förbannad. Trots det avslöjar ansiktet under den perfekta make-upen inga känslor. Som konservativ frontfigur har sexbarnsmamman från Alton, Illionois, bjudits till Washington för att diskutera nedrustningsavtalet SALT med andra republikaner. 

Det är bara män i rummet. De avbryter henne mitt under ett alldeles för kvalificerat anförande. Du kan väl ta anteckningar i stället, säger de. Du är säkert en fin sekreterare.

Det blir en förödmjukelse som Schlafly, spelad av en stram Cate Blanchett, sent ska glömma, men den leder till ett uppvaknande. Vill man som kvinna göra avtryck i politiken ska man inte prata kärnvapen – då ska man ge sig på kvinnofrågan.

HBO Nordics:s nya serie ”Mrs. America” handlar om den strid som utkämpades i USA under 1970-talet, då kvinnorörelsen med vind i seglen försökte driva igenom The equal rights amendment, ett tillägg till konstitutionen som skulle garantera lika juridiska rättigheter för alla amerikanska medborgare oavsett kön, men som fortfarande inte har klubbats igenom. Här får vi möta feministiska supernovor som journalisten Gloria Steinem, författaren Betty Friedan och presidentkandidaten Shirley Chisholm. Varje avsnitt har huvudperspektiv på en person, vilket gör att intrycket blir både rörigt och splittrat.

Att Phyllis Schlafly inte levde som hon lärde är närmast självklart.

För det hetaste stoffet är ändå Phyllis Schlafly, kvinnan som nästan på egen hand satte stopp för konstitutionstillägget ERA och lyckades vända den amerikanska jätteskutan i en mer konservativ färdriktning. Hennes argument – några av de mest extrema var att kvinnligt förvärvsarbete är emot ”naturen” och att ”dygdiga” kvinnor inte blir våldtagna – påverkar politiker än i dag. 

Att Phyllis Schlafly inte levde som hon lärde är närmast självklart. Karriären höll henne effektivt borta från det egna hemmet. På det sättet blev hon ett strålande exempel på kvinnlig frigörelse, en vandrande självmotsägelse. 

Där finns fröet till ett drama som jag gärna hade sett en hel tv-serie om.


TV-SERIE

MRS. AMERICA

Säsong 1, avsnitt 1

HBO Nordic


Ulrika Kärnborg är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Varför är alla i bokbranschen kufar?

Första avsnittet av ”After utan work” är här – ett ovanligt spontant program från corona-karantänen.

På videolänk samtalar Daniel Sjölin med författaren Stefan Lindberg om livet, litteraturen och vad som egentligen är skillnaden mellan en författare och en kulturpersonlighet med en ordbehandlare.