Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Henrik Schyffert nosar på det mänskliga svineriet

Henrik Schyffert blir vän med maten.
Gunilla Brodrej är redaktör och skribent på Expressens kultursida.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

I "Köttets lustar" utforskar Henrik Schyffert svenskens relation till köttätande. 

Gunilla Brodrej ser en mysig tv-serie som duckar för allvaret.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

I morgon sänds det första avsnittet av ”Köttets lustar” i SVT där Henrik Schyffert gör en resa in i sitt eget förhållande till kött. Han köper två griskultingar och bygger ett bo åt dem i sin lägenhet i Vasastan. I nästa avsnitt får Schyffert prova på att gasa ihjäl och stycka anonyma grisar på ett slakteri. 

Ja, säger kanske ni, det är så verkligheten ser ut om vi ska få nån julskinka i år. 

Det är just det. Hur kan vi leva med denna bisarra hantering av levande medvarelser? Vettskrämda varelser som skuffas fram mot sin död för att vi ska få lägga en tunn skiva skinka på frukostmackan, ge en hot dog till barnen, skicka ner en bakisburgare till i gapet.

Gasa ihjäl

Vår hund tassar in över tröskeln till sovrummet. Jag lägger ut det dubbelvikta täcket på golvet. Han rullar ihop sig och drar en djup suck. Han har personlighet, självmedvetenhet, vilja och känslor. Precis som en gris. Med den stora skillnaden att han har ett namn och kommer att leva tills han blir gammal. Ingen skulle komma på tanken att placera honom i en koncentrationslägerliknande miljö för sedan gasa ihjäl, flå och stycka honom.

Så kallade rapsgrisar.
Foto: MARTINA HUBER

Köttindustrin och djurhållningen är ett av de enskilt största hoten mot miljön. Ändå bara fortsätter vi och snart är Kina och Indien ikapp och snart är det jul.

Propaganda

Även om den unga generationen mer och mer väljer vegetariskt äter vi tydligen mer kött än nånsin här i Sverige. Mest kött äter vita medelålders män och det är inte alls charmigt att kritisera köttkonsumtion i en hipstrig samtid där det nära på lika fint att kunna stoppa korvar som att brodera. 

Dessutom är vi så indoktrinerade av köttindustrins proteinpropaganda att många tror att de på allvar kommer att segna ner livlösa om de inte får äta kött varje dag. 

Ändå är det denna folkbildande uppgift och köttvarning som producenten Agnes-Lo Åkerlind har gett Henrik Schyffert i den korta tv-serien med det lockande namnet ”Köttets lustar”. 


LÄS MER – Gunilla Brodrej: Barn är inga monster, Carl Hamilton 

Mysig mansperson

Utmaningen är denna: om han klarar av att döda de två små grisarna som han har skaffat sig så får han lov att fortsätta äta kött. Annars måste han äta vegetariskt resten av sitt liv. En inbiten karnevor skulle nog döda för mindre. 

Jägaren Henrik Schyffert gör tv-programmet "Köttets lustar".
Foto: SVT

Själva Schyffert är genom sin mysiga mansperson en garant för att det trots allt inte kommer att bli så dålig stämning. Programmet liknar ingenting av de hårda föreläsningarna och filmklippen på Youtube som ungdomarna tittar på för att sedan välja bort kött och mejeriprodukter för alltid. 


LÄS MER – Helena Granström: Därför måste vi klara att döda ett djur 

Vasastan

Förhandsintervjuerna sker på en köttrestaurang. Henrik Schyffert har profilerat sig som jägare. Han är till och med allergisk mot djur så det förstår ju vem som helst att det inte funkar att det bor två grisar i lägenheten i Vasastan.

Han säger i första avsnittet att han är död inombords och att han därför inte kommer att ha några problem med att döda dem även om han humoristiskt döpt den till Vickan och Madde.

Jag skulle bli förvånad om det här programmet utvecklades till mer än en humoristisk liten tankeställare.

Vår hund ligger på sin favoritplats under soffbordet. Tassarna rycker till. Han drömmer om att han springer. TV

Köttets lustar, avsnitt 1:3

SVT torsdagar


Gunilla Brodrej är medarbetare på Expressens kultursida.

Läs fler av Gunilla Brodrejs texter här.