Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Guillou: ”Jag har själv sett Arnault i aktion”

Jean-Claude Arnault. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Guillou.
Martina Montelius.

Vad innebär domen mot Jean-Claude Arnault för metoo-rörelsen? Veckans gäster i Kultur-Expressen är författarna Jan Guillou och Martina Montelius, som hamnade i konflikt i studion.

– Du har inte tittat på mig en enda gång sen jag kom in, säger Montelius.

– Du vill sabotera diskussionen nu, kontrar Guillou, det finner jag mig inte i.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

TV | PODCAST. Hovrättsdomen mot kulturprofilen, Jean–Claude Arnault, har ifrågasatts både av DN:s Lena Andersson och i Expressen av den danska universitetslektorn Marianne Stidsen. Även under pågående rättegång kritiserades processen av Arnaults gode vän, akademiledamoten Horace Engdahl.

Författaren och krönikören Jan Guillou har i Aftonbladet skrivit att han delar hovrättens bedömning:

– När jag läste förundersökningen tänkte jag att "det här är fifty-fifty", varken en friande eller fällande dom hade varit sensationellt, säger han i Kultur-Expressen. Arnault har haft ett gediget rykte omkring sig för att bete sig på det här sättet, och DN:s genomgång var inte vilken skvallerartikel som helst utan en mycket noggrann genomgång med ett stort antal kvinnor som med stort allvar berättade samma sak.

Martina Montelius har på Expressens kultursida kallat både Engdahl och Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg för "juridiska kvacksalvare" för deras synpunkter i debatten.

–  Det finns en tendens att man blandar samman den juridiska processen med en större diskussion om moral, eller publiciteten kring Fredrik Virtanen som är en helt annan historia. Det blir en kökkenmödding av olika begrepp som breder ut sig.

Bråk i studion – "Du har inte tittat på mig"

Vad kommer domen leda till? Martina Montelius menar att man i framtiden kommer att gå till botten med sexuella trakasserier på ett annat sätt.

– I exempelvis teatervärlden har ett mycket litet antal människor varit som ett slags vattenspridare av syra i spermaform ... Jag tror att det som har hänt har resulterar i skärpt uppmärksamhet hos människor i ledande befattningar.

–  För mig har det varit skakande att höra hur stor omfattningen av den här sortens trakasserier har varit, säger Jan Guillou. Det är ändå saker som har bekämpats och diskuterats i decennier, inte minst på Aftonbladet, där man till exempel fattade beslut om att reformera alkoholintaget. Ändå låter det som om det har gått åt andra hållet.

Martina Montelius tar upp en incident som skedde före inspelning och anklagar Guillou för hans eget beteende.

– Du har inte tittat på mig en enda gång sen jag kom in, säger hon.

– Du vill sabotera diskussionen nu, kontrar Guillou, det finner jag mig inte i.

Martina Montelius och Jan Guillou i studion.

Finns det ett behov av att diskutera kvinnosynen i kulturbranschen?

– Problemen har alltid funnits, säger Guillou, men vi trodde att den hade förändrats kraftfullt till det bättre. Jag har själv sett Arnault i aktion, men inte ingripit, säger han.

"Pressen löpte amok"

Martina Montelius ser att metoo har medfört konkreta förändringar.

– I väldigt många år har det varit omöjligt att skilja människor som begår övergrepp eller sexuella trakasserier från sina uppdrag, för att de betraktas som genier eller säljer väldigt mycket biljetter, bara för att en sufflös eller någon som nyss har gått ur scenskolan mår dåligt.

– I framtiden kommer man förvånas över att det krävdes en sådan monumental tsunami för att åstadkomma förändring och få människor att skämmas – inte förövare eller förmenta förövare utan oss, som låtit dem hållas.

Jan Guillou har dubbla känslor.

– Visst kan jag se den upplysande kraften i metoo, men det ledde också till en lynchjustis av ett slag som är förfärlig. Ett dussin män och minst en kvinna som har förlorat heder, ära och yrke. Och en enda person har dömts. Pressen löpte amok och släppte på etiska regler på ett sätt som är unikt från den tid jag varit journalist.

 

KULTUR-EXPRESSEN

Kultur-Expressen är ett program i Expressen TV och en podcast. Varje vecka fördjupar Kultur-Expressen ett aktuellt ämne med kunniga gäster i studion. Programledare är växelvis Karin Olsson, kulturchef på Expressen och Jens Liljestrand, biträdande kulturchef.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!