Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Ger inte ett öre för försvaret av tiggeri"

Skribenten Malcom Kyeyune.
Foto: Expressen TV.
Ida Ölmedal, redaktör Expressens kultursida.
Tiggare i Göteborg.
Foto: PER WISSING / PER WISSING GT/EXPRESSEN

Veckans "Kultur-Expressen" i Expressen TV handlar om debatten som aldrig ebbar ut – tiggeriet. Gäster är Malcom Kyeyune, skribent, och Ida Ölmedal, redaktör på Expressens kultursida.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Malcom Kyeyune, som skrivit om tiggeriet i Dagens Samhälle, ser paralleller mellan dagens debatt om tiggeriet och samhällssystemet på medeltiden.

– Det här är medeltiden som går igen. På medeltiden hade du lösdrivare och på den tiden var alla överens om att fattiga skulle fortsätta att existera, för fanns det inga fattiga fanns det heller inga att ge allmosor till. Systemet med frälsning för de som hade pengar att ge skulle då inte kunna fungera, säger han och fortsätter:

– När jag tänker på hur mina kamrater i vänstern relaterar till den här frågan är det många som säger att det ändå är positivt med tiggeriet för det visar hur rasistiskt och ojämställt samhället fortfarande är. Vi ska känna den här skulden och skammen.


LÄS MER - Ida Ölmedal om "trygga rum"-högern som vill ha tiggeriförbud 

Reser principfrågor

Ida Ölmedal invänder starkt mot Kyeyunes beskrivning.

– Det är nog inte många som tror att tiggeri är något karaktärsdanande i samhället, säger hon.

– Men den här debatten, som den om tiggeriförbud, reser principfrågor som vi är ovana vid. I Sverige har vi tappat bort frågan om vad staten kan tillåta sig att kriminalisera och när det är motiverat av staten att använda sig av sitt yttersta maktmedel.

Malcom Kyeyune tycker att fokus i debatten och omsorgen om tiggarna har hamnat snett.

– Tiggare är inte spetälska utan medborgare i ett EU-land och massor av rättigheter. Men de som brinner för att hjälpa tiggarna brinner för att samla in pengar till en filt så att de inte ska frysa ihjäl. Mycket av den här hjälpen fokuserar på att de här människorna ska fortsätta att vara tiggare.


Diskriminerade romer

Ida Ölmedal påtalar att ett förbud inte heller hjälper tiggarna.  

– Det finns inga exempel på att det har skett. Till exempel i Danmark där man har tiggeriförbud kan man inte se att det blir färre EU-migranter, säger hon.

Malcom Kyeyune tycker det behövs ytterligare utredningar om hur stor del av tiggeriet som är kopplat till trafficking och annat utnyttjande, innan han själv ställer sig bakom ett förbud.

– Men att försvara rätten att tigga ger jag inte ett öre för, jag ger mycket mer för rätten att inte behöva göra det, säger han.

Ida Ölmedal påminner också om den långa repressionen av romer i Europa.  

– Man kan dra paralleller till medeltiden, men den större bilden är att det här handlar om människor som blir diskriminerade, det är ett folk som varit förslavade och som mördats i Förintelsen. Inför vi ett tiggeriförbud bidrar vi till det förtrycket.


Se tidigare Kultur-Expressen

Göran Greider och Lisa Bjurwald om Bokmässan och nazisterna

Ernst Billgren och Nils Forsberg om flaggstången och samtidskonsten