Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Flygdebatten har gett medelklassen klimatpanik"

Se samtalet i spelaren.

Att flyga eller inte flyga – är det frågan?

I veckans Kultur-Expressen möts Jens Liljestrand och Anna Hellgren i ett skarpt samtal om det dåliga samvetet behövs i klimatkampen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Se samtalet i spelaren ovan.

TV | KLIMAT. Jens Liljestrand väckte nyligen starka reaktioner med sin krönika "Jag är trött på att visa mina barn en döende värld". Texten utlöste en rad tv-inslag, radiodebatter och kulturartiklar som behandlade ämnet om flyget. 

– Det blev så tydligt med det absurda i en livsstil där man sparar pengar för att köpa en resa som förstör för klimatet och sedan komma fram och visa mina barn en förstörd värd. Det är helt absurt. Den livsstilen finns det inget försvar för. Jag skrev utifrån den magkänslan, säger han.

Sluta flyga räcker inte

Anna Hellgren, litteraturredaktör på Expressen Kultur, har skrivit länge om klimatfrågan och välkomnar nya åsiktsfränder.

– Äntligen klimatpanik! Nu verkar tiden mogen. Det börjar sippra ner en känsla att man ska skämmas över att flyga, säger hon, men påpekar att det inte räcker:

– För att inte kommande generationerna ska leva i en total mardröm, måste vi göra om hela vårt sätt att leva på och vi måste göra stora fördelningspolitiska insatser. Fokuserar man på sin egen ångest kommer man sällan vidare. 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!