Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Film för finsmakare – mest sevärt just nu

Topplistan "Film för finsmakare" är ett samarbete mellan Göteborg Film Festival och Expressen Kultur.

Jonas Holmberg tipsar om det mest sevärda på bio och streamingtjänster just nu.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

1. La La Land (Damien Chazelle) 

I en halv minut var Damien Chazelle Oscarvinnare, men efter lite förvirring på scenen fick "La La Land"-gänget lämna över statyn till Barry Jenkins. Det var starkt filmideologiskt laddade scener – där den radikala independentfilmen ""Moonlight till slut slog den nostalgiska studiofilmen "La La Land". Men nu när ”rätt” film vann till slut, så kan man kosta på sig att tillstå att "La La Land" är en helt fantastisk film. Det är en cinefilt exakt sammansmältning av Jacques Demys nya vågen-musikaler och den klassiskt amerikanska musikaltraditionen. Och den är helt oemotståndlig. 

Se fimen på Plejmo.

2. Jag heter Stelios (Johan Bergenstråhle) 

I Leonidas Aretakis intervju i senaste numret av filmtidskriften FLM beskriver Theodor Kallifatides att det inte var lätt att samarbeta med regissören Johan Bergenstråhle, när Kallifatides debutroman ”Utlänningar” skulle filmatiseras. ”Han var mer intresserad av att provocera, men jag tycker att det är billigt”, konstaterar Kallifatides, men den nydigitaliserade "Jag heter Stelios" är en unik film som väl förtjänar att komma upp i dagsljuset efter att ha varit bortglömd i många decennier.

Se filmen på SF.

3. Forever Pure (Maya Zinshtein)

Det israeliska fotbollslaget Beitar Jerusalem är känt för sina fundamentalistiska fans. Supportergruppen La Familia sjunger stolt ramsor om att de är ”landets mest rasistiska lag” och ”för evigt rena” – de är nämligen ensamma i Israel om att aldrig ha haft en arabisk spelare. När klubbens ägare värvar två tjetjener blir fansen chockade: de nya spelarna är visserligen inte araber, men ändå muslimer. Dokumentärfilmaren Maya Zinshtein tar oss med ner i omklädningsrummet under den dramatiska säsongen, där religiösa konflikter, rasistiskt hat och storpolitik flätas samman medan två tjetjenska fotbollsspelare inte riktigt förstår vad tusan de har hamnat i.

Se filmen på Netflix.

4. Agnus Dei (Anne Fontaine)  

Andra världskriget är över och i ett krigssargat Polen tar Röda korset hand om skadade medan Röda armén rycker tillbaka. Den unga medicinstudenten Mathilde blir en dag kallad till klostret för att hjälpa en nunna med allvarliga magsmärtor. Nunnorna är tystlåtna, men Mathilde förstår snart att det i spåren efter kriget döljer sig fler sår – de polska nunnorna har våldtagits av ryska soldater men abedissan låter ingen utanför klostermurarna få reda på hemligheten. Regissören Anne Fontaine skildrar en förtvivlan efter kriget som sällan formulerats och låter det ett utsökt vackert bildspråk fånga det allra mest brutala. 

Se filmen på SF Anytime.

5. The Handmaiden (Park Chan-wook)  

I det Japanockuperade Korea reser en fattig flicka från sin hemby för att bli kammarjungfru hos en adelsfamilj på deras gods. Men ingenting är vad det verkar hos den märkliga adelssläkten, där en pervers farbror som samlar på erotisk litteratur håller sin systerdotter fången i väntan på att få gifta sig med henne. Park Chan-wook är efter filmer som ”Old boy - hämnden” känd som en mästare på filmiska vändningar, och även "The Handmaiden" hinner växla mellan erotiskt drama, hisnande thriller och fängslande skräck innan den makalösa upplösningen. 

Se filmen på Triart.

6. Inte hela världen? (Xavier Dolan)

Xavier Dolans sjätte långfilm är hans mest stjärnspäckade någonsin. Franskspråkiga stjärnor som Marion Cotillard, Vincent Cassel och Léa Seydoux fyller rollistan i filmen om en son som återvänder till sin familj efter tolv år för en sista middag. Under en eftermiddag rasar år av ensamhet, tvivel, svikna löften och bitterhet samman i ett tätt kammarspel där varje replik balanserar på ett psykologiskt isberg av återhållna nervsammanbrott. 

Se filmen på bio.

7. Metalhead (Ragnar Bragason) 

När bondflickan Heras bror tragiskt omkommer i en olycka hemma på familjens gård är det bara den hårdaste hårdrocken som kan trösta. Hon tar över broderns gitarr, hans bandtröjor, hans musiksmak och blir ett "metalhead". Isländske regissören Ragnar Bragason är själv en gammal hårdrockare och levererar här en gripande, mörk och rolig film, proppad med initierade referenser till musikstilen.

Se filmen på SVT Play.

8. White Night Wedding (Baltasar Kormákur) 

Om du inte fått nog av storslagna isländska vyer efter Metalhead, rekommenderas denna tidiga film av kungen av den isländska samtidsfilmen, Baltasar Kormákur. ""White Night Wedding är en charmig Tjechov-filmatisering om en lärare som ska gifta sig för andra gången. Den här gången med en av sina unga studenter. Kormákur har förlagt berättelsen till en kyrka på ön Flatey, en kyrka som Kormákurs egen pappa har dekorerat med fantastiska muralmålningar.

Se filmen på Mubi.

 

Film för finsmakare

Topplistan "Film för finsmakare" är ett samarbete mellan Göteborg Film Festival och Expressen Kultur. Filmfestivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg, även skribent på Expressen Kultur, väljer varannan vecka ut de bästa kvalitetsfilmerna som finns tillgängliga på bio, de stora streamingtjänsterna och Draken Film, filmfestivalens egen tjänst. Även andra, nischade streamingtjänster finns med i urvalet.