Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Film för finsmakare – bästa filmerna just nu

Jonas Holmberg tipsar om kvalitetsfilm på bio och streamingtjänster.

Jonas Holmberg tipsar om kvalitetsfilm på bio och streamingtjänster.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

1.  Blade Runner 2049, Denis Villeneuve

Denis Villeneuve har på några få år gått från att regissera små, täta kanadensiska dramer, som ”Maelström” och ”Polytechnique”, till att arbeta med storslagna Hollywood-produktioner i de senaste årens ”Sicario” och ”Arrival”. ”Blade Runner 2049” är en ny höjd i hans regissörskap, men uppföljaren till Ridley Scotts klassiker är kanske inte så mycket en fortsättning som en nytolkning av en av historiens största sci-fi-filmer för vår tid. Villeneuve strukturerar filmen på samma vis som originalet, stannar upp vid just de där svindlande frågorna om vad som gör oss till människor, laddar bilderna med en lika överrumplande estetik och fyller sin framtidsvärld med kärv samtidskritik. Mellan bildrutorna skymtar fräna nidbilder av Trumps framtida USA, klimatkatstrofen är ett faktum och hos ledarna i framtidens katastrofkapitalsm anas drag av Elon Musk och Mark Zuckerberg. Harrison Ford är möjligen inte lika vass som 1982 och berättelsens grundidé är inte längre lika gigantisk, men under två timmar och 45 minuter är det här en fullständigt uppslukande filmupplevelse. 

Se filmen på bio.

2. Antifascisterna, Emil Ramos och Patrik Öberg

Under Bokmässan samlades nazister och antifascister på var sin sida om det enorma polisuppbådet. De stora mediehusen har sedan dess ägnat stor energi på att kartlägga nazisterna. Däremot är kunskapen om den antifascististka miljön relativt låg. I detta perspektiv blir Emil Ramos och Patrik Öbergs dokumentär både ett fascinerande samtidsdokument och ett unikt porträtt av en rörelse som i media ofta beskrivs som enskilda grupper eller våldsamma individer. Med utgångspunkt i arkivmaterial från demonstrationer och nya intervjuer med aktivister och poliser från Sverige och Europa nyanseras och problematiseras en rörelse som står och väger mellan konventionell politisk manifestation och våldsbejakande extremism.

Se filmen på Draken Film.

3. The Meyerowitz Stories (New and Selected)

Som regissören bakom indiekomediklassiker som ”The squid and the whale” och ”Frances Ha” och manusförfattare bakom några av Wes Andersons bästa filmer måste Noah Baumbach räknas till världsmästarna i torrt neurotisk svart humor. Hans senaste film ”The Meyerowitz Stories (New and Selected)” är en film i bästa Baumbach-stil om en stissigt dysfunktionell New York-familj som återförenas inför den egocentriske patriarken Harolds (Dustin Hoffman) skulpturutställning i ett familjedrama som för tankarna till The Royal Tenenbaums eller en The Squid and the Whale-uppföljare där familjekrisen fortsatt i 20 år till. Filmen gick direkt från premiären i tävlingen i Cannes till Netflix enorma filmbibliotek, där filmen tråkigt nog lär drunkna bland knasigare komedier och originalserier. Det är synd på unikt roliga rollprestationer från Adam Sandler och Ben Stiller, en briljant Emma Thompson och Baumbachs bästa manus på fem år. 

Se filmen på Netflix.

4. The Future Perfect Nele Wohlatz

Tyska Buenos Aires-bon Nele Wohlatz har gjort den bästa komedin om en språkkurs sen Italienska för nybörjare. Hon skildrar en 17-årig kinesiska som försöker lära sig spanska. Hon lär sig orden i språkkursens dialogövningar, men det är också det enda hon kan säga, varför läroplanen börjar styra även hennes vanliga liv. Och när hon lär sig om verbformen konditionalis (som uttrycker möjligheter) bryts denna smarta och charmiga film om språkfilosofi och kärlekslängtan sönder i hypotetiska scenarier.

Se filmen på Mubi.

5. mother! (Darren Aronofsky, bio)

Häromdagen hade Martin Scorsese fått nog. I en krönika i branschtidningen Hollywood Reporter gick han till storms mot det inflytande som Rottentomatoes och andra sajter som aggregerar kritikerbetyg har på filmkulturen. Gnistan som tände Martys eld var att han hade sett, och tyckt om, Darren Aronofskys omdiskuterade film ”mother!”. Den flippade och teologiskt tungfotade home invasion-filmen är en vattendelare, och hamnar därmed lågt på sammanställda betygsindex, där alla tjuriga ettor får stort utslag. Vi som slipper sätta sifferbetyg kan stanna vid att det en av höstens mest skruvade och intressanta filmer.

6. Återstoden av dagen (James Ivory) 

Den cineastiskt korrekta instruktionen för hur man ska fira Ishiguros Nobelpris är såklart att se Guy Maddins fantastiska Ishiguro-tolkning ”The saddest music in the world”. Men den är svår att få tag på legalt, så James Ivorys känslostarka filmatisering av Ishiguros portalverk ”Återstoden av dagen” är det självklara valet. Anthony Hopkins briljerar i varje scen.

Se filmen på Itunes.

7. Miss Julie (Liv Ullmann)

Jessica Chastain är fantastisk som Julie i Liv Ullmanns bildsköna och teatrala Strindbergtolkning, den första film hon har regisserat sedan ”Trolösa”. Det är ett våghalsigt projekt att ta sig an ”Fröken Julie” såklart, särskilt som Alf Sjöberg formade dramat till oförglömlig filmkonst redan på 50-talet. Men Ullmann hittar en stram och erotisk ton som gör 

Se filmen på Netflix.

8. Korparna (Jens Assur)

Sällan har väl svensk film känts så rysk som när högprofilerade 90-talsfotografen Jens Assur spelfilmsdebuterar med en tung, brun och långsam filmatisering av Tomas Bannerheds prisbelönta roman om brukad jord och stukad familj. En tystlåten Reine Brynolfsson gör sig väldigt bra i denna sorgliga film om tidens obönhörliga gång. 

Se filmen på bio.

 

Film för finsmakare

Topplistan "Film för finsmakare" är ett samarbete mellan Göteborg Film Festival och Expressens kultursida. Filmfestivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg, även skribent på Expressen Kultur, väljer ut de bästa kvalitetsfilmerna som finns tillgängliga på bio, de stora streamingtjänsterna och Draken Film, filmfestivalens egen tjänst. Även andra, nischade streamingtjänster finns med i urvalet.