Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Feministiskt misslyckande att avstå från bra sex

Therese Bohman och Jens Liljestrand Foto: Expressen TV

Varför är den unga prosan så osexig? 

I veckans Kultur-Expressen analyserar Therese Bohman och Jens Liljestrand den "posterotiska" litteraturen, en debatt som Malte Persson startade på Expressens kultursida.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

DEBATT | POSTEROTIK. Malte Persson exemplifierade med Isabelle Ståhls roman "Just nu är jag här" och Tone Schunnessons "Tripprapporter", där sexualiteten skildras antingen som något misslyckat eller uteblir helt. 

Therese Bohman hyllade nyligen två thrillers av den brittiska författaren LS Hilton. I dem såg hon något sinnligt som hon tycker ofta saknas i svensk prosa.

– Det har att göra med hela blicken på världen. Att det fortfarande finns något som är spännande i tillvaron, som till exempel sex.

Bohman förstår att yngre kvinnor kan vilja revoltera mot en glättad, sexualiserad samtid, ständigt manifesterad i populärkulturen. Men det finns ändå aspekter som hon provoceras av.

– Tone Schunnesson beskriver hela föreställningen om bra sex som en konstruktion av kapitalismen och patriarkatet, jag köper inte det. Det är ett feministiskt misslyckande att avstå från bra sex bara för att inte spela patriarkatet i händerna.

 

LÄS MER - Tone Schunnesson: Vi vill bara inte ligga med er 

Urmannen Ulf Lundell

Jens Liljestrand påminner om något äldre litteratur, där sexakten skildrades på ett helt annat sätt.

– I Ulf Lundells tidiga böcker finns mer av inställningen att "urmannen" möter "urkvinnan". I det sexuella mötet skalade man av allt annat, som våra sociala kontexter, och blev bara man och kvinna. I vår samtid verkar vi bära med oss våra roller in i sovrummet på ett annat sätt.

Therese Bohman har själv fått beröm för sitt sätt att ladda sin prosa med erotik, men håller med om att det inte är helt enkelt.

– Hur detaljerad ska man vara? Namnen på könsdelar till exempel. Det är svårt att ens hitta en benämning så att det inte låter kliniskt eller som en porrnovell. Jag tror att jag försöker skriva om sex som andra upplevelser med starka känslor.

Jens Liljestrand flikar in:

– Läser man Ernst Brunner är det mycket "bultande lem" och "ångande sköte" och det vore omöjligt i dag.

 

Se hela samtalet i spelaren ovan.

 

LÄS MER - Malte Persson: "Varg söker sin pod" har fel om erotiken

 

KULTUR-EXPRESSEN

Kultur-Expressen är kulturredaktionens tv-program för kulturdebatt. Programledare är Expressens kulturchef Karin Olsson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!