Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Är ett jättelikt experiment som vi gör med våra barn”

Göran Greider och PM Nilsson – träningsvurmare till vänster och höger.
Foto: SARA STRANDLUND

Sportloven har dragit i gång. Men hur får vi barnen att både läsa och löpa? 

I veckans Kultur-Expressen pratar Ida Ölmedal med PM Nilsson och Göran Greider om hälsa, bildning och paternalism.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTUR-EXPRESSEN | SPORTLOV. Kropp eller själ, snygg eller smart, fysiskt arbete eller intellektuellt. Historiskt har dessa setts som motsatser. Men i verkligheten är det tvärtom, menar PM Nilsson, som är politisk redaktör på Dagens industri och en flitig opinionsbildare för att få barn i rörelse.

– Det finns väldigt tydliga samband mellan röra på sig och att funka bra i skolarbete eller i intellektuella verksamheter överhuvudtaget.


LÄS MER – Naomi Abramowicz: Så blev min kropp mer än ett föremål för hat eller åtrå 

Träningsvurm i medelklassen

Göran Greider, författare och chefredaktör för Dala-Demokraten, känner igen den farliga uppdelningen mellan idrottare och läshuvuden från arbetarklassen. Men han ser samtidigt något bildningsfientligt i den mer extrema hälsotrenden i medelklassen.

–  Träningsvurmen utlöser en en tävlingsinstinkt, som jag tror att fortplantas även till barnen i de där familjerna. Och om det är någonting som jag tror är i helt i konflikt med att vara öppen, nyfiken, dialogisk och bildad, så är det just den attityden, säger han, och tillägger att han "tror mer på lagsporter".

– Delar av den medelklass som nu är helt vansinnig på att träna, tror jag överför ett sätt att vara på till sina barn som direkt motverkar läsning och andra saker.


LÄS MER – Geir Gulliksen: Skräcken för vinter-OS sitter djupt i mig

Liberaler och folkhälsa

De är dock båda kritiska till att politikerna inte gör mer åt svenska barns bristande motionsvanor. PM Nilsson tycker att det är märkligt att svenska liberaler kan vara "extremt paternalistiska" när det gäller barns bildning, men inte deras kondition.

– Jag tycker att man kan vara mycket mer tydlig: "Du bör röra på dig en timme per dag, därför att ..."

Göran Greider ser orsaken i hur borgerligheten rört sig från socialliberalism mot libertarianism och en "doktrinär antistatlig agenda".

– Det är en rädsla och motvilja mot varje litet ingrepp i det man betraktar som den heliga, personliga integriteten, säger han.

PM Nilsson pekar på att det stora hindret från att få barn att röra på sig är skärmarna, och tror att politikernas beröringsskräck gäller ny teknik. Man vill inte göra sig skyldig till alarmism, som i fallen med "dansbaneeländet", videovåldet eller serietidningarna.

– Men det är de facto ett jättelikt experiment som vi gör nu med våra barn. Att man stillasittande ägnar så mycket tid åt det här, det har aldrig hänt, säger han.


LÄS MER: PM Nilsson springer Greiderloppet med Göran Greider 


Se hela samtalet i spelaren ovan.