Ernst Billgren: Jag får nästan be om ursäkt

"Du gamla, du fria" och Ernst Billgren.
"Du gamla, du fria" på Sergels torg.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kultur-Expressen handlar denna vecka om problemen i dagens konstklimat. Gäster är konstnären Ernst Billgren och konstkritikern Nils Forsberg.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Den krökta flaggstången fick hela Sverige att gå i spinn. Men vem pratar om all den andra konsten som inte intresserar nyhetsredaktionerna?

Ernst Billgren vill inte gå in på om han tycker att Mattias Norströms omtalade konstverk "Du gamla, du fria" är bra.

– Men jag har en hel del åsikter om hur medier tar sig an konst och varför det är så väldigt få konstverk numera som det skrivs om och att alla väcker någon form av uppmärksamhet. Är det verkligen den viktigaste egenskapen i konst?

Nils Forsberg tror att sociala mediers framväxt har bidragit till att spektakulär och konceptuell konst har blivit vanligare. Konst som det pratas om och som kan verka polariserande får lätt fart i dagens medielandskap.

– Vi har fått en konst de senaste åren som är som marshmallows blandat med sockervadd. Det är alltså väldigt snabba kolhydrater här. Jag menar inte att vi måste ha en fiberrik konst, det kan bli ganska tråkigt, men kanske lite mer protein som tar längre tid att smälta, säger han.


Guldpalmen-vinnaren "The square"

Ernst Billgren ser också en tendens att "litterär konst", alltså sådan som är lätt att skriva om och klä i ord får uppmärksamhet på bekostnad av annat.

– När konsten nuddar flertalet människor är det för att den sticker ut i någon bemärkelse, och det behöver inte sticka ut konstnärligt, utan oftast är det ämnet. 

Båda har sett Guldpalmen-vinnaren "The square", men är inte odelat positiva.

– Nog sitter man inte så ofta vid vita dukar i smoking, säger Ernst Billgren, som också varnar för det underliggande budskapet som kan spä på ett konstförakt.

– I förlängningen är det en Trump-idé om konst, att det är larvigt och fånigt. Jag tror att man får hålla ögonen på det där.

Ernst Billgren har i sitt konstnärskap arbetat med idéer kring konst, kändisskap och medier.

– Jag får ju nästan be lite om ursäkt alltså, jag känner mig lite medansvarig, för jag gjorde en del projekt i slutet av 1990-talet och i början av 2000-talet runt medier som handlar om hur man blir tydlig.


Se hela programmet i spelaren ovan.


Se tidigare avsnitt "Kultur-Expressen":


"Vår jämställdhet är en jämställdhet för män" Ebba Witt-Brattström och Annina Rabe om de kalla mammorna i samtidslitteraturen. 


"Är den liberala våren här?" Per Wirtén och Martin Ådahl om Europa med Macron.  


"Hur blir man svensk?" Nalin Pekgul och Somar al Naher om svensk identitet och vad den svenska flaggan kan betyda 


KULTUR-EXPRESSEN

"Kultur-Expressen" är kulturredaktionens program i Expressen TV för samtal och debatt. Programledare är kulturchef Karin Olsson.