Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

En dundrande debut från USA:s porrmecka

Sofia Kappel som Linnea/Bella i ”Pleasure”.
Foto: Ninja Thyberg / Plattform produktion
Charlotte Wiberg
Foto: PRIVAT

Göteborgs filmfestival är på grund av coronapandemin digital i år. 

Charlotte Wiberg ser Ninja Thybergs ”Pleasure”, en av programmets guldklimpar.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Kan kvinnor ha agens i porrindustrin? Kan de ha nöje av den eller blir de bara exploaterade? Regissören Ninja Thyberg har intresserat sig för ämnet i åratal, och hon har gjort ordentlig research i Los Angeles, USA:s porrmecka. I hennes film ”Pleasure” åker ambitiösa svenska Linnea, spelad av Sofia Kappel, dit och antar namnet Bella Cherry i syfte att bli en stor porrstjärna.

En gång i tiden talades det om att porrfilmen åtminstone inte diskriminerade kvinnor på grund av deras utseende. Det fanns utrymme för alla som ville (i den mån de verkligen ville) vara med. I dag är det uppenbarligen inte så. För mig som har en rudimentär kunskap om dagens porrindustri är ”Pleasure” obrutet intressant. Även om Thyberg i det stora hela låter dess deformerande sida vara dominerande är det en ganska varierad bild hon visar fram. 

Möjligheterna till solidaritet mellan tjejerna inom den nästan helt mansdominerade branschen, och denna solidaritets begränsningar. Skillnaden mellan en BDSM-inspelning i en studio ledd av en kvinna där det finns stoppord och sympatisk personal runtomkring, och en mindre professionell inspelning av förnedringssex som i praktiken blir till en flera timmar lång våldtäkt av Bella, ensam med tre män.

Och som skådespelardebutant är Sofia Kappel tämligen fantastisk. Sårbarhet, ilska, sammanbrott, ambition och ivrig porrskådis – hon klarar allt.

Naivt, kan en tycka, att hon ger sig in i en sådan sak, till och med jag med min minimala porrkonsumtion känner igen förnedringsscenens typ av porr och kan inte påstå att den verkar vara ovanlig. Men det är inte poängen. Poängen är att visa de olika sidorna och situationerna inom porrindustrin. Det råder inget tvivel om att Linnea/Bella åker till Los Angeles för att hon älskar porrigt sex, och i en scen skrattas det åt klichébilden att hon väl måste varit utsatt för övergrepp för att söka sig till branschen. Men klarar hon av en miljö där även att vara en stjärna i slutändan inte direkt innebär att behandlas som en drottning? Slutet är lite väl pekpinneaktigt. Vi förstår moralen ändå. 

Men det är kanske min enda invändning. Bild (foto Sophie Winquist), skådespeleri, musik, innehåll – det är en mycket bra film Thyberg har gjort. Och som skådespelardebutant är Sofia Kappel tämligen fantastisk. Sårbarhet, ilska, sammanbrott, ambition och ivrig porrskådis – hon klarar allt. Och hennes mod i att ta rollen ska vi bara inte tala om. 

De återkommande inslagen av sakralt klingande operamusik i Karl Frids soundtrack är också kongeniala, för att inte tala om vackra, och får en att reflektera över strävan efter och upplevelse av skönhet och extas som både motpol och ackompanjemang till det som händer på filmduken.    

Debatten om pornografi har på senaste tiden i mycket förts utifrån en återgång till en ganska förstelnad motståndsposition. Jag hoppas att Thybergs ”Pleasure” kommer att tas emot utifrån en öppen attityd och slippa bli slagträ utan bedömas som den ganska komplexa konstnärliga behandling av fenomenet som filmen är.


FILM

PLEASURE

Av Ninja Thyberg

Med Sofia Kappel, Revika Anne Reustle, Evelyn Claire, Chris Cock, Dana DeArmond, Kendra Spade

Speltid 1,45 t.

Göteborgs filmfestival


Av Charlotte Wiberg
Charlotte Wiberg är filmskribent.