Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mammorna gav bort sina barn till Michael Jackson

Michael Jackson och familjen Robson.
Foto: AMOS PICTURES/SVT
Wade Robson, Dan Reed och James Safechuck.
Foto: TAYLOR JEWELL / AP TT NYHETSBYRÅN
Michael Jackson och Jimmy (James) Safechuck.
Foto: REX/IBL
Foto: OLLE SPORRONG

Michael Jackson påstås ha groomat hela familjer.

Gunilla Brodrej funderar på mammornas roll och minns en episod från sin barndom.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

DOKUMENTÄR | KOMMENTAR. Wade Robsons mamma sa ifrån under den privata visningen av ”Leaving Neverland”. Hon ville att man skulle snabbspola förbi scenerna där sonen berättar vad Michael Jackson hade gjort med honom sexuellt. Det specifika. Detta framkommer under det samtal som Oprah Winfrey leder efter en visning av dokumentären ”Leaving Neverland” – publiken består av människor som har utsatts för övergrepp som barn, offer för pedofiler, så kallade överlevare. På scenen sitter Wade, Jimmy och så Dan Reed som gjort filmen. 

https://www.youtube.com/watch?v=JIiq4Jnmam8

Mamman orkade inte med detaljerna. Så här långt efteråt, med alla korten på borden, är alltså mamman fortfarande förvirrad i sin relation till förövaren.

Trots att det framgår i dokumentären hur de hon redan efter någon dag på Neverland, förförd av sagolandet, förblindad av stjärnans lyskraft, lät sin sjuåring sova i Michael Jacksons säng.

Trots att hon nu vet vad som hände och hur det har präglat honom. 

Och trots att han nu vill att detta ska berättas, med sig själv som insats.

Det är svårt att smälta.

Han har svårt att förlåta henne för det.

Vi har svårt att förlåta henne.

Jimmy Safechucks mamma säger att hon dansade av glädje när hon hörde att Michael Jackson var död; ”så kunde han inte skada fler barn”. För detta är hon nu måltavla för en skitstorm från tusentals rasande Michael-heads.

Verkligheten är en plats med tusen nyanser. De här pojkarna var unga fans och de älskade verkligen Michael Jackson. Även när övergreppen pågick. Det var först som 30-åringar som deras psykiska ohälsa kom ikapp dem och slog dem i backen.

Min egen berättelse

Överlevare är ett starkt ord. Så starkt att min egen berättelse känns fånig. Det hände för mer än 50 år sedan men minnet är levande och blev glasklart när jag själv fick barn. Wade och James förstod också vad Michael Jackson hade utsatt dem för när de själva fick barn. Först då inser man vad ett barn är. Och vilket ansvar det innebär att vara förälder.

Förlåt, men det jag bara kan tänka på nu är den där farbrorns fingrar innanför mina underbyxor i frotté. Fingrarna kom inte så långt men jag minns dem, hur de la sig tillrätta och jag förvånat tänkte: ”jaha, vill han känna där?”. Men inte sa jag nåt när jag försiktigt krånglade mig ur greppet. Ett barn står blankt inför världen. Oskyddat, samarbetsvilligt. Det gjorde inte ont. Men jag glömmer det aldrig.

Det oerhörda som Michael Jackson ska ha utsatt dessa pojkar för gjorde inte heller ont alla gånger, ibland kunde det till och med kännas skönt när hans hand onanerade penisen, det sägs under panelsamtalet med Oprah, ”After Neverland”. Oprah menar att det är viktigt att säga för förståelsen av de här små pojkarna och hur pedofiler lyckas operera i hela världen. Övergrepp kan ske tyst. Det kanske inte är någon som skriker. Likväl är det fråga om övergrepp som bildar mörka lager av självhat i den uppväxande människan.

Mammans förnekelse

Detaljerna som mamman inte vill se i dokumentären ”Leaving Neverland” ger kraft och trovärdighet till vittnesmålen. Oavsett om hon inte orkar se dem. Hon är fortfarande i ett stadium av förnekelse som hon kanske aldrig kommer att lämna. 

Givetvis är det smärtsamt att inse sitt livs största misstag. Att vara den godtrogna människa som lämnat över sitt barn i armarna på en förövare. Denne ulv i fårakläder som så småningom, enligt Wade, skulle bett honom ställa sig naken på alla fyra i sängen så han hade fri uppsikt in i anus medan han onanerade. På morgonen kunde Jackson stå i ett hörn och snyfta, för att han var så ledsen för att pojken skulle resa hem. 

Michael Jackson använde sig av sin gudalika stjärnstatus i kombination med en hjälplös, skör persona för att långsamt och listigt bygga upp en kärleksrelation till såväl sonen som mamman och, i Robsons fall, även systern. Papporna fanns nånstans i marginalen. Det var mammorna som var nära, också de uppfyllda av kärlek till den geniförklarade stjärnan som var större än livet självt. 

Viljo Nousianien och Patrik Sjöberg 1995.
Foto: JACK MIKRUT / AFP SCANPIX-SWEDEN

Men övergrepp kan också stinka av svettig träningshall. Jag tänker på Patrik Sjöberg, vars mamma flyttade ihop med tränaren och pedofilen Viljo Nousiainen. Så kunde övergreppen fortgå. Och så sker överallt, med föräldrar inte särskilt långt borta. Jag hoppsade i väg till de barnlösa grannarna och blev bjuden på dillchips som var min favorit. Mina föräldrar hade säkert sagt nej om de sett mig tassa över till deras sovrum för att det var spännande att prova deras liksom amerikanska dubbelsäng. Men de var ju inte där.

Visst tror man på sitt barn om det bedyrar att allt är okej, att någon är jättesnäll, och för det mesta är det ju så.

Moderskapet är en av många roller vi spelar. Ut på äventyr, ha kul, var lycklig. Man skickar i väg dem på sommarkollo och idrottsläger och grannar och berömmer dem när de klarar sig själva. Och där står man, i grund och botten ett barn som försöker vara en vuxen. 


FOTNOT. ”Leaving Neverland” kan ses på SVT Play.


Gunilla Brodrej är kritiker och redaktör på Expressens kultursida.


Hon driver podcasten Lunch med Montelius tillsammans med Martina Montelius. Lyssna på senaste avsnittet HÄR.