Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dödligt allvar med Sveriges roligaste kvinna

Christine Meltzer bär omkring på sin dödsångest. Foto: Kanal fem

Kanal 5 erbjuder möjligheten att tänka på och bearbeta rädslan för döden.

Charlotte Wiberg uppskattar programmet och tilltaget, men blir inte botad.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | TV. Döden är tabu trots att vi hela tiden vältrar oss i den. En vanlig tv-tittande helgs body count kan lätt gå upp i dussinet dödar utan att göra något särskilt intryck på oss. Zombier, spöken och vampyrer är en naturlig del av mainstreamkulturen, och zombiemarscher där entusiaster sminkat sig döda är en årlig tradition. Kanske är detta dödslarmande bara ett nödtorftigt övertäckande av ett sår som aldrig läks, och som aldrig slutar plåga oss.

Kanske är jag för melodramatisk. Alla kan ju inte, som jag, lida av en närmast kroniskt dödsångest. Men jag är i alla fall inte ensam om det. Christine Meltzer, Sveriges roligaste kvinna, är också rädd, så rädd att hon gjort en tv-serie på temat – "Meltzer och döden" som sänds i Kanal 5 på måndagar. Den skulle kunnat vara en Kent-video. Hon bär omkring på svarta ballonger, en kongenial bild av dödligheten, som de människor hon pratar med också får bära.

 

LÄS MER – Lars Gustafsson: Livsviktigt om döden med Torbjörn Tännsjö

 

Meltzers mål

Meltzers mål med programserien är att bekämpa sin dödsskräck så att hon verkligen ska kunna leva sen. Jag har sett två avsnitt och uppskattar serien, men den har inte hjälpt mot dödsångesten. Blir det ett ”lyckligt” slut på serien kommer det inte att gälla mig. Döden låter sig inte tämjas. Och det går inte att komma döden inpå livet. Döden kan bara närmas i en kringgående rörelse och konfrontationen, den stora, som är central i terapi-tv, uteblir.

Programmet är sakligt, inte sensationalistiskt. Och den som är rädd för en avförtrollning av det stora svarta behöver inte oroa sig. När Meltzer äntligen når fram, står framför det råa, osminkade liket så säger hon – ”Vi kan faktiskt inte visa detta”. 

 

Charlotte Wiberg är frilansskribent.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!