Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Kan bli ryssar eller kineser som driver Facebook"

Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN
Sam Sundberg. Foto: Tor Johnsson
Rasmus Fleischer. Foto: Privat.

Står vi inför Facebooks fall? 

Cambridge analytica-skandalen har skakat nätjätten. 

Men när de två internetexperterna Rasmus Fleischer och Sam Sundberg möttes i tv-programmet Kultur-Expressen blev analysen av företagets kris mer komplex.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

TV-SAMTAL | FACEBOOK. Sam Sundberg är journalist och författare, som regelbundet skriver i nätrelaterade frågor i Svenska Dagbladet. Han menar att pressen på Facebook och dess vd Mark Zuckerberg just nu beror på att många i USA, inte minst Demokraterna, söker ett svar på varför Donald Trump kunde bli president.

– Facebook är ju uppbyggt för att samla in data om användarna och sälja den till folk som vill manipulera oss på olika sätt, för att köpa klockor, hudkrämer eller rösta på en politisk kandidat. Det är ingen stor skandal som har skett nu.

– Att Cambridge analytica haft tillgång till data från 50 miljoner användare har varit känt sedan 2015, säger han i sändningen.

Rasmus Fleischer, forskare i ekonomisk historia vid Stockholms universitet och kulturskribent i Expressen, instämmer i analysen att Cambridge analytica bara är en delförklaring.

– Facebook är säkerhetspolitik i dag. I militära och säkerhetspolitiska kretsar börjar man inse att plattformen kan användas för påverkansoperationer och då blir det viktigt att inte låta den utvecklas hursomhelst. Den kommer att knytas närmare till fram för allt den amerikanska staten.

Facebook ett större hot

Trycket på Facebook och andra nätjättar att bli mer transparenta och börja betala skatt på ett rimligt sätt kommer inte bara från enskilda nationer, utan också från EU. Rasmus Fleischer som varit en frihetlig röst i nätfrågor, pekar på att det har skett en monopolisering av marknaden. Med maktkoncentrationen kommer oundvikligen en ökad reglering.

–  Ingen vet längre vad nätfrihet skulle betyda, säger han.

Sam Sundberg säger att han sörjer det fria internet.

– Men jag ser Facebook som ett större hot mot friheten på nätet än demokratiska regeringars inblandning. 

Programledaren Karin Olsson undrar om den tidigare bristen på debatt och skarpa politiska förslag har berott på att amerikanska techföretag upplevs tillhöra "the good guys". Rasmus Fleischer instämmer i att tonläget nog hade varit ett annat om kineser eller ryssar hade utvecklat nättjänsten.

– Men vi måste se det här i ett framtidsperspektiv. Det kan vara ryssar eller kineser som driver Facebook om tio år, säger han.

 

Se hela tv-samtalet i spelaren ovan.

 

LÄS MER - Rasmus Fleischer: Facebook är ett farligt vapen i fel händer 

 

KULTUR-EXPRESSEN

Häng med i de senaste kultursamtalen! Kultur-Expressen summerar och fördjupar en debatt per vecka med kunniga kulturpersonligheter eller andra experter i studion. Kultur-Expressen finns också som podcast. Programledare: Kulturchef Karin Olsson.