Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det finns över 3 000 Notre-Dame i Sverige”

Biskop Johan Dalman och konsthistoriker Paulina Sokolow gästade Kultur-Expressen.
Fasaden på Notre-Dame den 16 april.Foto: PASCAL MELIN / STELLA PICTURES CRYSTAL PICTURES

Måndagen den 15 april kablades bilder på den brinnande katedralen Notre-Dame ut över hela världen.

Biskop Johan Dalman och konsthistoriker Paulina Sokolow gästade Kultur-Expressen på skärtorsdagen för ett samtal om förstörelse – och uppståndelse.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

TV | PODCAST. ”It feels like the end of everything”, skrev Carl Bildt, tidigare statsminister och utrikesminister, på Twitter. ”Europe cries.” Många delade känslan när katedralen Notre-Dame i Paris stod i ljusan låga under kvällen den 15 april.

https://twitter.com/carlbildt/status/1117857343872458759

Några dagar senare har branden släckts och trots förstörelsen av taket tycks stora delar av byggnaden ha klarat sig, liksom de oersättliga konstverk som förvaras där. Biskop Johan Dalman från Strängnäs stift och Paulina Sokolow, konsthistoriker, kom till Kultur-Expressen för ett samtal om ett drama som följdes av en hel värld.

– När jag såg Notre-Dame brinna påmindes jag av hur sårbara sådana byggnader är, och hur det drabbar oss och blir hotfullt på ett djupt personligt sätt.

 

LÄS MER – Daniel Sjölin: Det är så här slutet på världen ser ut

 

– Det började darra i mitt hjärta så fort jag fick flashen, berättar Paulina Sokolow. Men jag blev också ledsen över att det beskrevs som att ”den katolska världen sörjer” – vi är många i världen som sörjer, jag är själv judinna, och det är fånigt att så snabbt vilja avgränsa vilka som sörjer. Det saknades också ett konst- och kulturhistoriskt perspektiv på Notre-Dame.

– Notre-Dame är viktigt som symbol för hur städerna började växa och utvecklas på 1100- och 1200-talet, och som exempel på höggotikens arkitektur, som kännetecknas av att vara ful utanpå och vacker inuti.

Varför upplevs det som så apokalyptiskt när en katedral brinner?

– Det är inte byggnaden vi pratar om, utan det som de symboliserar, säger Johan Dalman. Det är mer än sten och trä.

 

LÄS MER – Joel Halldorf: Därför bygger vi inga katedraler längre 

Har förstörts flera gånger

– Det är spåren av oss människor som försvinner. Katedralen med alla sina lager sammanfattar europeisk historia, och vi behöver vår historia för att känna oss trygga och skapa mening.

– Katedralen är enorma kyrkorum som man ändå upplever som ett privat rum, säger Johan Dalman. De känns som tillåtande miljöer, som är allas.

Dalman är aktuell med boken ”Högt i tak i heliga rum” som behandlar Svenska kyrkans fastigheter.

– Vi ska vara mycket mer generösa med dessa rum! Vi behöver fler platser där många grupper kan mötas tillsammans.

Kan brandkatastrofen i Paris leda till att fler upptäcker dessa unika miljöer?

– Man kan hoppas det, säger Paulina Sokolow, men då krävs det också att medier visar större intresse för dem och den folkbildning de erbjuder, och att vi till exempel tar fasta på skolavslutningar i kyrkan.

– Det finns 3 300 Notre-Dame i Sverige om man räknar alla kyrkor, det är fantastiska miljöer att tolka och avkoda påpekar Johan Dalman – som själv är verksam i Strängnäs domkyrka, en byggnad lika gammal som Notre-Dame.

Hur tror du att dina franska kolleger upplever en påsk utan Notre-Dame?

– Påsken handlar om nederlag och uppståndelse. Ingen önskar sig en nedbrunnen kyrka, men om långfredagen är dagen då man känner att allt är kört, är påskdagen den dag då vi enligt kristen tradition ser att även döden kan besegras.

KULTUR-EXPRESSEN

Kultur-Expressen är ett program i Expressen TV och en podcast. Varje vecka fördjupar Kultur-Expressen ett aktuellt ämne med kunniga gäster i studion. Programledare är växelvis Karin Olsson, kulturchef på Expressen och Jens Liljestrand, biträdande kulturchef.