Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Det började med ett bråk i natten"

Alex Schulman och Jens Liljestrand samtalar i Kultur-Expressen.
Alex Schulman.

Alex Schulmans morfar Sven Stolpe förgiftade familjen med sitt raseri.

–  Jag önskar att min mormor hade lämnat honom, berättar författaren i Kultur-Expressen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

TV | KULTUR-EXPRESSEN. Alex Schulmans nya bok, "Bränn alla mina brev", tar sin början i ett bråk mellan författaren och hans hustru för fem år sen.

– Jag hade fått ett utbrott och efteråt rökte vi cigg på balkongen när hon sa ”jag vet inte hur många fler gånger jag har i mig”. Det var otroligt obehagligt, som en nedräkning, att hon hade X antal gånger kvar och sen skulle hon lämna mig. Så jag bestämde mig för att försöka hitta grunden till vreden som jag bär på. Det är inte en vrede som gör att jag skriker eller gapar, utan ett slags lågintensiv ilska och irritation som pendlar över i mörker.

Alex Schulman gick till en terapeut som fick honom att göra en släktkarta, där konflikterna i familjen blev synliga. Plötsligt stod det klart att vreden, spänningarna och hatet i hans släkt alla hade samma ursprung: hans berömda morfar, litteraturvetaren Sven Stolpe.

– Jag sitter hos terapeuten och inser att det är där mörkret börjar, vreden som jag känner har ärvts ner genom generationerna och nu är den hos mig. 

 

LÄS MER – Therese Eriksson gästrecenserar "Bränn alla mina brev" 

Ett "sexuellt attentat"

Litteraturvetaren och författaren Sven Stolpe var en Sveriges mest kända intellektuella under sitt liv, gift med översättaren Karin Stolpe. Men när Schulman besökte sina morföräldrar som liten upplevde han sin morfar som skrämmande.

– Han var mörk, men också min stora idol, jag vill ju också bli författare, ville bli som han. När man var där fick man inte böla, man måste hålla sig lugn ... samtidigt ville jag vara nära honom.

Efter besöket hos terapeuten började Alex Schulman fördjupa sig i sin morfars författarskap, och insåg att han jämt och ständigt återkom till årtalet 1932, då hans liv blev förstört. På ett ställe beskrev han det som att han utsatts för ett "sexuellt attentat". Efter att ha läst sin morfars korrespondens på Uppsala universitetsbibliotek fick händelsen 1932 tydligare konturer. Demonen i Sven Stolpes liv hade initialerna OL – Olof Lagercrantz.

– Jag visste att de hade hatat varandra, men trodde att det var intellektuellt, en fråga om vänster- och högerpolitik. Men när jag läste Olof Lagercrantz produktion såg jag samma sak. Ett öppet sår från sommaren 1932.

 

LÄS MER – Exklusivt utdrag ur romanen 

En kärlekshistoria

Så rullas historien upp i "Bränn alla mina brev". Det nygifta paret Sven och Karin träffar en ung Olof Lagercrantz under en vistelse i Sigtuna sommaren 1932. Karin och Olof har en affär, hon försöker lämna Sven, men den man som i romanen beskrivs som närmast monstruös i sin sadism, gör allt för att hålla henne kvar – och lyckas.

Det paradoxala med boken är att man som läsare hoppas så starkt att Karin ska få sin Olof – men då hade ju hon och Sven aldrig fått barn, heller inga barnbarn och alltså hade Alex Schulman aldrig funnits. Deras enorma tragedi är förutsättningen för ditt eget liv.

– Ja, det är något slags existentialism ... jag skrev en text på temat i boken men den blev så fånig att jag strök den. Men på ett sätt önskar jag naturligtvis att mormor hade haft styrkan att lämna honom. För han förstörde hennes liv. Hon var smartare än morfar, mer bildad – men han krympte henne och misshandlade henne fysiskt och psykiskt. Det är väldigt brutalt.

– För mig handlar den här historien om en kvinna som är rädd för en man. Och det problemet är lika stort i dag som det var 1932. Det finns lika många kvinnor idag, kanske till och med fler, som är rädda för sina män.

 

Se hela programmet i tv-spelaren ovan. Eller ladda ner det som podcast

 

KULTUR-EXPRESSEN

Kultur-Expressen är ett program i Expressen TV och en podcast. Varje vecka fördjupar Kultur-Expressen ett aktuellt ämne med kunniga kulturpersonligheter i studion. Programledare är växelvis Karin Olsson, kulturchef på Expressen och Jens Liljestrand, biträdande kulturchef.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!