Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Äntligen lite folkbildning för oss poesinördar

Molly Sandén framför en tonsatt dikt av Edith Södergran i tv-programmet "Helt lyriskt" Foto: Janne Danielsson / SVT
Edith Södergran. Foto: OKÄND FOTOGRAF / TT NYHETSBYRÅN
Jens Liljestrand. Foto: OLLE SPORRONG

Kan man verkligen göra tv-underhållning om den svenska poesins klassiker?

Jens Liljestrand njuter av SVT:s nya musik- och diktprogram "Helt lyriskt". 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | TV. Svenska folket älskar lyrik. Ser man på vilka författarskap som hålls levande i dag – utanför barnlitteraturen – är tydligt att den tidsbundna prosan bleknar bort medan den tidlösa poesin stannar kvar. Karin Boye, Nils Ferlin och Gustaf Fröding läses och reciteras än i dag, liksom vislyriker som Taube, Bellman och Vreeswijk. När Kent hade sin legendariska nationaldagsspelning på Stadion 2003 lät de poeten Bruno K. Öijer agera förband. När Tomas Tranströmer gick bort, ekade hela internet av poesifans som deklamerade hans strofer för varandra. För att vara ett land som ofta sägs befinna sig i en konstant kulturskymning håller vi lyrikens fana högt.

Därför var jag från början försiktigt positivt till SVT:s stora kultursatsning i vinter, "Helt lyriskt", där programledaren Fredrik Lindström i sex avsnitt lotsar publiken genom en rad artisters arbeten med att tonsätta och framföra några av den svenska lyrikens centrala verk.

Berättelsen om hur Molly Sandén djupdyker i Edith Södergrans "Vierge moderne" i jakten på en hållbar identitet som kvinnlig konstnär hade kunnat kännas kitschig och tillrättalagd, men blir i stället hyperintressant och gripande på riktigt. Särskilt som processen kontrasteras mot ett helt annat sökande: Tommy Körbergs arbete med Sten Selanders i dag bortglömda "Spela kula".

Kunniga ciceroner

Kvinnoroll och mansroll, historia och glömska – med hjälp av arkivmaterial och kunniga ciceroner (Jonas Ellerström, Martin Kylhammar, Ebba Witt-Brattström) serveras med överraskande lätthet ett snabbseminarium i den svenskspråkiga modernismens genombrott. Vem hade kunnat ana att Selanders nederlag i "obegriplighetsdebatten" mot Erik Lindegren 1946 kunde bli rafflande tv-underhållning?

Att Fredrik Lindström har en kärlek till poesianalys märktes redan han för några år sedan med DN gjorde programmet "Rad för rad" som webb-tv tillsammans med Åsa Beckman (som även hon medverkar i "Helt lyriskt"). Med SVT:s resurser i ryggen har han här gjort något som förenar det mest inspirerande med "Jills veranda" med det mest djuplodande i "Babel" – och får det att se så enkelt ut.

I kommande avsnitt får vi till exempel höra när Little Jinder och Mattias Alkberg gör Bodil Malmsten och Erik Johan Stagnelius, eller Ola Salo och Annika Norlin göra Hjalmar Gullberg och Karin Boye. Jag vet, det låter för bra för att vara sant, men det är bara att bänka sig.

För att travestera Södergran: "jag sökte en halvschysst julunderhållning / jag fann ett mästerligt exempel på hur man kan göra litteraturvetenskap till public service / jag är inte alls besviken".

TV

HELT LYRISKT

Programledare Fredrik Lindström

Seriestart den 26 december

SVT, onsdagar kl 21

 

Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen. Han är aktuell med boken "Mannen i skogen. En biografi över Vilhelm Moberg".

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!