Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Äntligen är älgarna tillbaka i rutan igen

Konungslig och fotogenique.
Foto: SVT
Ur förra årets vandring.
Foto: SVT.

”Den stora älgvandringen” har just börjat igen i SVT.

Gunilla Brodrej gläds åt att karantänen är räddad.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Om inte Muhammed kan komma till berget så får berget komma till Muhammed. Årets upplaga av ”Den stora älgvandringen” kunde inte ha kommit lägligare. Nu fylls skärmarna i syrefattiga vardagsrum av den stillsamt pågående naturen framför kamerorna uppe i Ångermanland. 

Naturen kommer till oss när vi inte kan komma till den. Alla stackars äldre äldre som är isolerade och uttråkade. Alla som drömt om att packa takboxen och puttra norrut till snön. Alla som klättrar på väggarna. Alla som inte har skogen inpå knuten. Påsken ligger framför oss och är konstig med minimalt umgänge, allergiframkallande risknippen och kontaminerat lösgodis, men då händer det igen, det mest innovativa sedan Lennart Hyland; långsam tv från guds fria natur.

I drygt tre veckor, under en period då vi troligen kommer vara tvungna att fortsatt hålla den sociala distanseringen och jobba hemma i möjligaste mån, får vi natt som dag följa älgarnas årliga vandring och simtur över Ångermanälven. Det här är den enda gången på året när så många som tjugo älgar går samman på rad mot sommarbetet. Övriga året går de mest ensamma, eller med en avkomma. Som vi nu i denna jämmerdal. 

Jag tror att den här direktsändningen från Ångermanland befrämjar folkhälsan.

Och det är faktiskt just på grund av corona-pandemin som SVT har slagit på kamerorna redan nu före påsk även om vi knappast kommer att få syn på någon älg förrän framåt mitten av april. Public service medicinerar tittarna. Först kom hallåorna tillbaka. Nu älgarna. Jag är bara en hobbyexpert, men den här direktsändningen måste befrämja folkhälsan. Enligt ett pågående tvärvetenskapligt svenskt forskningsprojekt mår människan mår väl av ljudet av vindens sus, fåglars sång och (antagligen) älvars brus. Än så länge är det bara nån svan som glider förbi eller renar som går med mulen i marken, obrydda om kamerorna som står uppställda på de vanliga ställena, skogsbrynet, näset, udden. 

Men det gör ingenting. Vi behöver öppna det här fönstret mot naturen där livet går sin gilla gång, annars dör vi. 

God älg!Gunilla Brodrej är kritiker och redaktör på Expressen Kultur.