Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alla borde se filmen om Macchiarinis kärleksbluff

Bild ur dokumentären "He lied about everything".
Foto: Dplay

Paolo Macchiarini experimenterade på människor med sina plaströr – och lurade sin fästmö att de skulle vigas av påven.

Jens Liljestrand ser en hämndlysten dokumentär om en narcissists bekräftelsetörst.

RECENSION | TV-DOKUMENTÄR. Det bestående intrycket från min korta intervju med Paolo Macchiarini 2011 (för en annan tidning) är av en ödmjuk, varm och lyhörd person, som genast slog bort mitt försök att vara formell och inte ville bli titulerad doktor – "Please call me Paolo!" sa han redan i hissen.

Intrycket förstärks av dokumentären "He lied about everything", ett ovanligt journalistiskt arbete, utfört av den amerikanska reporter som blev kär i honom och som han bäddade in i en gräddtårta av romantiska fantasier.

För den narcissism som Macchiarini uppenbarligen lider av har en mycket ovanlig slagsida: den att vilja vara alla till lags. Att bara vara en välavlönad, internationellt meriterad kirurg räckte inte. Han törstade efter andras mest innerliga tacksamhet och kärlek, till varje pris.

Reportern, Benita Alexander, vittnar i sin dokumentär om en ömsint och empatisk man som hjälpte henne att komma över sin exmakes död i cancer och sedan snabbt såg till att lära känna hennes dotter. Han var den både intellektuella och über-romantiska typen, han som talar fem språk flytande, lär sig dansa salsa för att imponera på sin älskade och lägger små stigar av rosenblad genom hotellsviten.


LÄS MER – Jens Liljestrand: Mitt möte med Macchiarini 

Bosse Lindquists avslöjande

Den drygt timslånga dokumentären är som bäst i början, när Alexander går loss bland parets alla puttenuttiga selfies och hemvideos och väver ihop dem till en mörk askungesaga.

Det synnerligen dystra slutet går mer på rutin, när Alexanders historia flätas in i Bosse Lindquists prisade SVT-dokumentär (Lindquist, liksom en av visselblåsarna från Karolinska, är intervjuad i "He lied about everything") Att en gift man lurade henne att planera ett drömbröllop med presidenter och världsartister och påven som vigselförrättare, ter sig rätt banalt i jämförelse med de stackars patienter som användes som försökskaniner och deras sörjande, rasande anhöriga.

Skamlösa lögner i båda fallen, men steget är trots allt långt från tvålfager sol-och-vårare till cynisk experimentkirurg.

Ändå berättar Benita Alexanders dokumentär något väsentligt om hur en narcissists lögner kan förtrolla och förföra. I grund och botten handlar det om vår vilja att tro. På den perfekta kärleken, på mirakeloperationen, på att våra önskningar ska gå i uppfyllelse. Mot alla odds.

I en rörande scen berättar Alexander om hur Macchiarini rentav lärde sig spela piano för hennes skull – han tänkte spela på deras bröllop! Hon filmar honom i ett obevakat ögonblick när han med stor koncentration sitter och spelar. Så hajar jag till: Det digitalpiano han sitter vid är ju samma modell som jag har hemma! Och det klassiska stycke han spelar är förinspelat, man kan trycka fram det och låtsasspela, jag har sett mina barn göra det flera gånger.

Fattar hon inte att han fejkar?

Eller är det hon som fejkar åt honom?


DOKUMENTÄR

HE LIED ABOUT EVERYTHING

Av Benita Alexander

Streamas av Dplay, 1.05 t.

Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen. Läs fler av hans artiklar här.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.