Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Adhd är en attraktiv diagnos att ställa"

Katarina Bjärvall och Isobel Hadley-Kamptz i Kultur-Expressen.

Finns det en "adhd-bransch" som driver fram den lavinartade ökningen av diagnoser, nu även bland vuxna?

Katarina Bjärvall, författare till boken "Störningen", kom till Kultur-Expressen för ett samtal med kritikern Isobel Hadley-Kamptz.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

TV / PODCAST. Författaren Katarina Bjärvall har i dagarna gett ut boken "Störningen: adhd, pillren och det stressade samhället". Boken är en undersökning som driver tesen att ökningen av adhd-diagnoser är en konsekvens av samhällsförändringar, där beteenden och egenskaper som inte motsvarar skolornas och arbetslivets krav medicineras bort.

– Min dotter berättade att en kompis till henne sålde adhd-medicin, för att den höjer prestationsförmågan och gör att man orkar plugga mer.

Du pratar om "adhd-branschen" i din bok, vilka är de?

– Framförallt läkemedelsindustri, men också de privata utredningsbolagen som på olika sätt tjänar pengar på att diagnoserna ökar.

Med i studion är också Isobel Hadley-Kamptz, författare, kritiker och medarbetare på Expressens kultursida. Hadley-Kamptz har själv diagnosen add, som har en del likheter med adhd.

– Symptomen har jag alltid haft, men att få diagnosen var en oerhörd lättnad. Det var en bekräftelse på att det inte var fel på mig, inte en fråga om att moral, eller om att jag var slarvig och hade dålig karaktär.

Attraktiv diagnos

I sin recension av "Störningen" i Expressen ger Hadley-Kamptz boken blandad kritik.

– Katarina är ju tydlig med att adhd finns, att det är biologiskt och ärftligt. Det hon menar är att det även finns en överdiagnosticering på grund av systemet, vilket jag kan hålla med om.

– Men idén att vi måste ändra samhället, snarare än hjälpa individer att klara samhället, är provocerande för den som själv är en av dessa individer. Jag vill inte bära kostnaden för ett samhälle som inte fungerar. Jag vill inte vara ägget i den här revolutionsomeletten. 

Bjärvall och Hadley-Kamptz är överens om att diagnosticeringen också drivs på av idealistiska skäl, av läkare som ser det som sin huvuduppgift att hjälpa sina patienter och som med adhd-diagnosen kan erbjuda en konkret och ofta effektiv behandling.

– I sydstaterna i USA har 30 procent av pojkarna i skolorna en adhd-diagnos, säger Bjärvall, och där konstaterade en läkare att "jag är patientens läkare, inte samhällets läkare".

– Om man har till exempel generaliserat ångestsyndrom finns ingen färdig process. Då är adhd en oerhört attraktiv diagnos att ställa, för där kan läkaren erbjuda hjälp, säger Hadley-Kamptz.

– Om du har en hammare ser allting ut som spikar.


KULTUR-EXPRESSEN

Kultur-Expressen är ett program i Expressen TV och en podcast. Varje vecka fördjupar Kultur-Expressen ett aktuellt ämne med kunniga gäster i studion. Programledare är växelvis Karin Olsson, kulturchef på Expressen och Jens Liljestrand, biträdande kulturchef.