Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Filifjonkan möter sina dämoner på scenen

GALET BRA. Gafsan och Filifjonkan, det vill säga Sanna Persson Halapi och Mari Götesdotter.
Foto: Emmalisa Pauly
Originalet.
Foto: / OK ND
Tove Jansson.
Foto: Ok nd - / BILDSERVICE

Hanna Höglund ser "Filifjonkan som trodde på katastrofer" på Malmö stadsteater – en terapeutisk pjäs om katastrofkänslor.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tove Janssons Filifjonka är en lysande karikatyr av en psykpatient med generaliserat ångestsyndrom. Allt är potentiellt livsfarligt för henne, till och med en oskyldig sommarbris. Det kunde ju vara början på en cyklon! Men hon är också en hyllning till neurotikern. Sällan har man sett en stoltare karaktär som längst in under lagren av självklander är helt säker på sitt eget värde.

Pjäsen "Filifjonkan som trodde på katastrofer" som spelas i Malmö under hösten och på Dramaten i vår bygger på Janssons novell från 1962. Jag tar min egen panikångest med mig och beskådar en veritabel dämonutdrivning som skulle ha glatt Ingmar Bergman.


LÄS MER: Stjärnsmällen i Mumindalen

Lite klaustrofobiskt

Föreställningen har dramatiserats med lätt hand av Lucia Cajchanova, och ensamma i ett slutet, svart rum utan övrig scenografi - bara lite klaustrofobiskt - regerar Mari Götesdotters morrhår- och lösnäsebeklädda Filifjonka och Sanna Persson Halapi som väninnan Gafsan.

Gafsan är den perfekta damen som vet precis när det är dags att diskret kritisera bjudkakorna och tacka för sig. För Filifjonkan däremot blir allt fel. När hon tar emot Gafsan på visit är hennes skämt otajmade, hon har samlat på sig pinsamt mycket saker - är en riktig hoarder - och gör Gafsan obekväm.


LÄS MER: Allt ska med när Tove Jansson fyller 100 år

Ljud och ljus med stor effekt

Och när gästen väl gått kommer till sist katastrofen Filifjonkan väntat på så länge. En storm! Lamporna blinkar, det sprakar och viner i högtalarna och barnen i publiken skriker till hälften skräckslaget och hälften förtjust, för i den här föreställningen bygger man upp hela fantasivärlden med hjälp av ljus och ljud med stor effekt.

Stormen är förstås vad en KBT-terapeut på psykiatrispråk skulle kalla en exponeringsövning, alltså ett sätt att möta sina värsta rädslor, fast en extrem sådan. Inga kontrollerade omständigheter här inte. Filifjonkans hus blåser bort med ärvt bohag och allt. Konstigt nog blir hon lättad.

Och jag med. Filifjonkan är en av mina mest älskade bokgestalter. Här bemöts hon med kärlek och respekt.


Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.

TEATER

FILIFJONKAN SOM TRODDE PÅ KATASTROFER

Efter Tove Jansson

Dramatisering Lucia Cajchnova

Regi Ada Berger

Studion, Malmö stadsteater

Ålder 8+