Festival för boknördar

Sofi Oksanen - en av flera internationella stjärnförfattare som kommer till Skeppsholmen i oktober.
Foto: Kenny Bengtsson / Svd / Tt

Den nystartade litteraturfestivalen på Skeppsholmen var en av förra årets stora händelser för Stockholms boknördar. Många blev därför glada när det stod klart att det skulle komma en fortsättning. Och precis som vid premiären i fjol är det en imponerande laguppställning som Stockholm literature presenterar i det program som offentliggjordes idag.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Under två och en halv dag i slutet av oktober framträder en rad internationella författare i dialog med författarkolleger, konstnärer och filmare på Moderna museet. Nivån är genomgående höglitterär – här finns inte tillstymmelsen till kommersiellt "dragplåster". Flera namn, som Edmund White, är endast sparsamt översatta till svenska och festivalen blir på många sätt en (ny)introduktion av deras författarskap

Mest ser jag fram emot mötet mellan Juan Gabriel Vásquez och Lena Andersson, där den senares roman "Ljudet av sådant som faller" just har hamnat på de svenska bokdiskarna. Sverigeaktuell med ny bok är också Álvaro Enrigue, vars barockroman "Tiebreak" redan har utnämnts till en av höstens måste-läsa-böcker.

Prickar också för samtalet mellan Sofi Oksanen och ryssen Michail Sjisjkin, som förhoppningsvis kan öppna för en dialog om situationen i dagens Ryssland och Östeuropa. Att programmet i år har utvidgats, bland annat med uppläsningar för barn, gör Skeppsholmen 24-26 oktober till ett givet utflyktsmål. Glöm inte att boka biljett – platserna lär gå åt.