Sofi Oksanen - en av flera internationella stjärnförfattare som kommer till Skeppsholmen i oktober. Foto: Kenny Bengtsson / Svd / Tt
Sofi Oksanen - en av flera internationella stjärnförfattare som kommer till Skeppsholmen i oktober. Foto: Kenny Bengtsson / Svd / Tt

Festival för boknördar

Publicerad

Den nystartade litteraturfestivalen på Skeppsholmen var en av förra årets stora händelser för Stockholms boknördar. Många blev därför glada när det stod klart att det skulle komma en fortsättning. Och precis som vid premiären i fjol är det en imponerande laguppställning som Stockholm literature presenterar i det program som offentliggjordes idag.

Under två och en halv dag i slutet av oktober framträder en rad internationella författare i dialog med författarkolleger, konstnärer och filmare på Moderna museet. Nivån är genomgående höglitterär – här finns inte tillstymmelsen till kommersiellt "dragplåster". Flera namn, som Edmund White, är endast sparsamt översatta till svenska och festivalen blir på många sätt en (ny)introduktion av deras författarskap

Mest ser jag fram emot mötet mellan Juan Gabriel Vásquez och Lena Andersson, där den senares roman "Ljudet av sådant som faller" just har hamnat på de svenska bokdiskarna. Sverigeaktuell med ny bok är också Álvaro Enrigue, vars barockroman "Tiebreak" redan har utnämnts till en av höstens måste-läsa-böcker.

Prickar också för samtalet mellan Sofi Oksanen och ryssen Michail Sjisjkin, som förhoppningsvis kan öppna för en dialog om situationen i dagens Ryssland och Östeuropa. Att programmet i år har utvidgats, bland annat med uppläsningar för barn, gör Skeppsholmen 24-26 oktober till ett givet utflyktsmål. Glöm inte att boka biljett – platserna lär gå åt.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag