Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Den feministiska vänstern sålde ut mig”

Fredrik Virtanen gästar Kultur-Expressen.

Han har hörts och synts i alla stora medier i Sverige och Norge den senaste veckan.

Har Fredrik Virtanen fått sin nåd nu?

– Nej, jag tror inte den finns, säger han i Expressen TV.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Fredrik Virtanen är veckans gäst i programmet Kultur-Expressen. Hans bok ”Utan nåd – en rannsakning”, som skildrar tiden då han blev utpekad på Instagram under metoo-hösten 2017 och fick lämna sin anställning på Aftonbladet, har fått stor uppmärksamhet.

– Det känns bra, men samtidigt, det är på ett personligt plan traumatiserade att återuppleva allt igen. Men jag är nöjd med att jag får ge min version.

 

Har du fått den upprättelse som du har sökt?

– Den här typen av utskämningar, löpsedelsmord, public shaming... Det går inte få någon nåd riktigt. Det finns inget straff att avtjäna. Det finns en folkdomstol. Sedan kanske förståelsen är större eller mindre, men jag har svårt att tro att jag kommer att kunna försörja mig som skribent i en tidning igen.

 

Hur känns det att vara här på Expressens redaktion? Du är ju väldigt kritisk till vår medierapportering om dig under metoo. 

– Jag växte upp med Expressen. Mamma och pappa läste den. Jag har alltid varit förtjust i Expressen. Ni begick en stor misshandel av mig, men ni har också samtidigt gett mig tillfälle att ge min version när jag väl har gjort intervjuer och jag får vara här. Så den debatten måste jag ta.

KULTUR-EXPRESSEN

Kultur-Expressen är ett program i Expressen TV och en podcast. Varje vecka fördjupar Kultur-Expressen ett aktuellt ämne med gäster i studion. Programledare är växelvis Karin Olsson, kulturchef på Expressen och Jens Liljestrand, biträdande kulturchef.

Har det varit värt att förknippas med ditt tidigare gränslösa festliv igen och också mötas av nya uppgifter? Erika Hallhagen i Svenska Dagbladet berättade att du, när ni var kolleger på Aftonbladet, väntade utanför hennes hotelldörr en natt och vägrade gå därifrån?

– Det hade säkert varit bättre om jag lagt mig ner för att dö och inte skrivit den här boken och levt mitt liv i en skugga. Men jag upplever att det som skrevs var orättfärdigt, orättvist och felaktigt, som du nämnde ansåg Pressens opinionsnämnd också det. Jag har inga problem med att träffa Erika Hallhagen och hon beskriver något för 19, 20 år sedan på en rockfestival. Jag får leva med det. Jag är öppen med att mitt liv inte var bra, jag betedde mig dåligt.

Karin Olsson är programledare.

I boken beskriver Virtanen att han har ”radikaliserats som liberal” och ser Per Ahlmark som en förebild, till skillnad från ”låtsasliberaler” som Thomas Mattsson, Peter Wolodarski och undertecknad: ”Jag har svikit hundratusentals läsare med mitt tysta medlöperi, av bekvämlighet. Jag ångrar mig, jag ångrar mig, jag ångrar mig, förlåt”, skriver han.

– Jag märkte ju då hur det var när mitten inte höll. Liberalismen håller stången mot högerextrema högerradikala styrkor. Men när vänsterfeminismen attackerade, då gick mitten i stället med som aktivister i den kampanjen. Det är det jag menar med att liberalismen inte höll, mitten höll inte.

Strävar du nu efter att bli en Per Ahlmark-liberal?

– Min politiska resa är svår men det korta svaret är – ja.

 

I Svenska Dagbladet säger du också att ”den moralistiska vänstern som jag tillhörde är ett obehagligt etablissemang som inte bryr sig om sanningen”. Det är hårda ord från en tidigare kolumnist på Aftonbladets ledarsida.

– Den feministiska vänstern som jag tillhörde, den sålde ut mig totalt. De är moralister, inte moraliska. De vet mycket väl om att det här gick jäkligt snett, den här lynchningen i medierna. Men inte ett ord, inte ett finger. Jag förväntade mig nog inte det heller. Men av liberalerna förväntade jag mig mycket mer. Jag har fått en annan blick på den ideologiska vinklingen i allting.

 

Har du övergivit vänstern även i en bredare mening?

– Nej, det har jag inte men det är svårt att hitta en vettig vänster i dag tyvärr. Min vänster, den vänster jag är, är väldigt svår att ta ifrån mig. Men däremot att hitta en tillhörighet i den moderna identitetspolitiska vänstern, den moraliserande och lite konservativa.... Det är jättesvårt.

 

I vilka lägen blev du själv en ”medlöpare” som skribent?

– Det är svårt att säga. Det finns ingenting som jag skrev som jag inte tyckte, men jag kunde ha problematiserat och komplicerat mer. Förvisso, en kvällstidningskrönika ska vara stunsig för att märkas i bruset, men det kunde finnas ämnen där jag tänkte ”det där kommer att kosta så mycket, då kommer mejlkorgen blir alldeles för full av hat från fel håll, nä, jag skriver något annat i stället”. De där små valen man gör.

– Det ger mig förakt alltså, att jag inte vågade vara mer intellektuellt hederlig, ta mer strider. Jag ångrar mig!

Kultur-Expressen finns också som podcast.

Du säger att de svenska förlagen inte ville ge ut boken, men förlagschefer jag har pratat med ger delvis en annan bild. 

– De är ju kommersiella, de är livrädda för att hamna på fel sida och få det här massiva sociala medier-drevet mot sig. Uppmaningar om bojkott, ”de ger ut det här svinet, köp inga böcker”. Hela den här stormen var de livrädda för.

– Jag var uträknad och utdömd och de finaste förlagen sa ”visst om tre år”. Av olika skäl hade jag inte tid att vänta tre år, jag var tvungen att försörja mig, skriva den innan barnen blev stora. Det här är en rapport om samtiden.

 

Se hela intervjun i tv-spelaren ovan. 

METOO OCH VIRTANEN

Utpekad av opinionsbildare

•Skribenten och den feministiska opinionsbildaren Cissi Wallin blev under hösten 2017 av de mest tongivande rösterna i den svenska metoo-rörelsen. I ett Instagram-inlägg pekade hon ut Aftonbladets Fredrik Virtanen som den person som hon 2011 anmälde för en våldtäkt som skulle ha ägt rum 2006. Anklagelserna utreddes, men förundersökningen lades ned efter tio månader då ”brott ej kan styrkas”. 

Tidningar publicerar

• Wallins publicering på Instagram 2017 fick stor uppmärksamhet och Aftonbladet förmådde Fredrik Virtanen att ta timeout från sin tjänst. Aftonbladet anlitade också ett externt säkerhetsbolag som skulle utreda Virtanen. Expressen publicerade därefter ett långt dokument om mediefenomenet Virtanen. På löpsedeln stod ”Historien om Aftonbladet-profilen Fredrik Virtanen • Anklagelserna • Nätverket • Drogerna • Mediekritiken.” 

• Samma dag publicerade Svenska Dagbladet en granskning med anklagelser från fler kvinnor mot Virtanen, även där namngiven.

• Båda publiceringarna fälldes senare av Pressens Opinionsnämnd. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skrev som en kommentar till fällningen: ”Relevant för Expressen i våra fällningar är att PON inte förefaller påvisa några som helst faktafel i vår rapportering. Kritiken, i dessa metoo-backlashens tider, handlar i stället om att tidningarna inte borde namngivit och inte borde skrivit så detaljerat.”

• SVT:s ”Uppdrag granskning” gjorde senare en fördjupning av fallet Virtanen, med mediekritisk udd.

Virtanen anmäler Wallin

• Fredrik Virtanen har hela tiden nekat till våldtäktsanklagelserna, men berättat att han på den tiden levde ett gränslöst festliv med droger och mycket alkohol och sedan tiden för anklagelserna bytt livsstil.

I januari 2018 anmälde han Wallin för grovt förtal. I december 2018 skickade han in nya åtalsanmälningar för ytterligare inlägg om honom som hon gjort på Instagram. 

Skriver själv i Expressen

• I oktober 2018 skrev Fredrik Virtanen på Expressens kultursida sin första offentliga text efter metoo: ”Jag bättrade mig, men hur får jag nåd? Vem ger den?”. I april utkom hans bok ”Utan nåd – en rannsakning” på det norska förlaget Gloria.

• Cissi Wallin vidhåller att hon måste få berätta sin version av vad som hänt med namn och hon har förlorat flera uppdrag, som kolumnist på Metro, i turbulensen efter sina Instagram-publiceringar.