Utspökad.
Utspökad.

Fast i främmande land

Publicerad

Hanna Johansson om en god intention från tidningen Mums.

Hur bär man sig åt för att låta barn komma till tals utan att det låter som en sådan där visdomsintervjubok som folk har på toaletten? Utan att exploatera?

Med sitt fjärde nummer på lika många år gör tidningen Mums ett försök att besvara den frågan: temat är barn, att vara eller att ha ett. Tioåringar får recensera Elloskatalogen, pärla porträtt av kända mördare och diskutera meningen med livet med varandra.

I andra ringhalvan: föräldrar om adhd-frustration, orgiastiska förlossningar och sanningen om småbarnslivet som de mysiga Facebookfotografierna inte förtäljer.

 

Mums har tidigare fått mycket uppmärksamhet för det mest skruvade eller smaklösa i buffén av camp som tidningen bjuder, som modereportaget om Palmemordet eller Åsa "Kristi Brud" Waldaus musikrecensioner. Här misstänker jag att fotoserien där småbarn har spökats ut till bokstavliga klubbkids med förebilder i Leigh Bowery och Amanda Lepore kommer att få många att tugga debattfradga.

Men Mums har också publicerat texter som jag flera år senare fortfarande tänker på ibland: Annina Rabes porträtt av sin glamourösa mamma, Johan Hiltons text till fjollan. Det är just den blandningen av flabbig respektlöshet och skamlöst allvar som gör Mums så aptitlig.

 

Men den här gången saknas något som verkligen bär. Innehållet är förvånansvärt heteronormativt. Mariette Glodeck förklarar graviditeten som en sexakt i en prosalyrisk krönika som är både vacker och intressant, men till slut ändå inte mer än en lång och välskriven liknelse. David Wibergs alter ego Linneas dagboksanteckningar från ett källarhål är roliga och plågsamt lätta att relatera till, men det är också ett utdrag ur boken "Dagboksanteckningar från ett källarhål" utan kommentar.

 Spädbarnssjuksköterskan Marcus Jarls text om överbeskyddande mammors manér är raljant och ganska ointressant trots att han med det yrket säkert har massvis att dela med sig av. En mer kritisk redaktör hade kunnat påpeka det.

För de medverkande barnens del lämnar de aldrig sitt främmande land där det mesta går att dela upp i roligt eller gulligt, generationsklyftan orubbligt bråddjup. Synd på de goda ambitionerna.

 

Hanna Johansson

kulturen@expressen.se

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag