Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Farligare om Trump inte vinner i morgon

SEN DÅ? Kanske är det först efter Trump som det verkliga hotet väntar, skriver Johan Norberg.Foto: David Goldman / AP TT NYHETSBYRÅN
Hillary Clinton.Foto: Jacquelyn Martin
Johan Norberg.Foto: Sofia Nerbrand

En auktoritär och nationalistisk längtan efter en stark man hotar att leda till västvärldens undergång.

Johan Norberg varnar för det riktigt stora hotet – demagogen som väntar runt hörnet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

I morgon kommer Donald Trump inte att väljas till president. Jag kan inte tro det i alla fall. Men jag och nästan alla kommentatorer har fått fel varje gång vi självsäkert har avskrivit honom, och bara det måste få fjäll att falla från våra ögon när vi betraktar vår tid.

Vi är uppvuxna med mantrat "aldrig mer". Ändå står han där, demagogen som förväxlar styrka med aggressivitet, ser västerländsk konstitutionalism som vekhet, och hetsar mot minoriteter, invandrare och kvinnor till massornas jubel och hånflabb.

Hur kom han dit?

Inom socialpsykologin finns en teori om att auktoritära värderingar mindre handlar om ett stabilt karaktärsdrag och mer om ett anlag som kan aktiveras under vissa förutsättningar.

 

LÄS MER: "Journalisterna borde tacka Donald Trump"

Lögner om USA

När människor tror att deras samhälle eller deras grupp står under hot svarar de plötsligt mer konservativt, auktoritärt och protektionistiskt även i sakfrågor som inte har något att göra med hotet i sig. Det är människans håll-ihop-till-varje-pris-instinkt som aktiveras.

Om man tittar på våra objektiva levnadsförhållanden är det svårt att förstå varför vi skulle hamna där just nu. Aldrig förr har vi levt så långa och så trygga liv, i så god hälsa, så väl utbildade och i så stort välstånd.

Den som lyssnar på Trumps tal med statistiktabeller i knät får känslan att han har läst alla diagram upp och ned. Han hävdar att USA blir allt mer våldsamt och att poliser har blivit fritt villebråd, att mexikanska invandrare är rövare och att frihandeln är en ångvält som jämnar medelklassområden med marken.

 

LÄS MER: "Är Trumps väljare verkligen förlorare?"

Halverad mordfrekvens

Men i själva verket har mordfrekvensen halverats sedan 1980 och det har inte dödats så här få poliser i tjänsten sedan 1950-talet. Mexikanska invandrare är mindre brottsliga och har högre förvärvsfrekvens än infödda amerikaner och internationell handel har ökat de fattigaste amerikanernas köpkraft med nästan 70 procent.

Det har också varit svårt att knyta Trumps stöd till någon av favoritteorierna om globaliseringens förlorare. Hans väljare är inte fattigare och är inte oftare arbetslösa än andra amerikaner, och bor inte i områden som nåtts av mer kinesisk import.

Men en rad faktorer har skapat osäkerhet i väst de senaste åren, särskilt för den privilegierade grupp som brukade styra världen, men nu måste dela makten med andra. Återkommande terrorattentat, en stor finanskris, en europeisk migrationskris och en allt mer komplex geopolitisk situation.

 

LÄS MER: Varför ser vi inte att världen blir bättre?

Trump är kanske inte värst

I sak har inget av detta varit lika destruktivt för mänskligt liv och hälsa som motsvarande hot var under den gamla goda tiden, men de är nog för att skaka om oss. Särskilt i en värld av globala och sociala medier, där det värsta som händer någonstans i världen minuter senare toppar nyhetscykeln över allt. Det nya är inte lidandet, utan mobilkameran.

Det är sådan oro för omvärlden som utlöser auktoritära reflexer, som får oss att vilja stänga in oss, och rösta på den Putin eller Erdogan, eller Åkesson eller Trump som utlovar kontroll. Det är därför auktoritära nationalister gör allt för att underblåsa rädslan. De varnar för illojala grupper som inte vill oss väl och lömska utlänningar som vill undergräva vår livsstil. Bara den starke mannen och den starka staten kan ge oss trygghet.

Sådan retorik kan bli självförstärkande. När någon ger röst åt fördomar legitimeras hatet, och fördjupar klyftor mellan grupper. Och opinionen mot öppenheten blockerar reformer som behövs för att dra oss ur stagnationen, vilket ger mer stagnation och därför än mer motstånd mot öppenheten.

Det gör att jag inte är beredd att ropa hej även om Trump inte blir vald till president i morgon. En liten del av mig tror till och med att det kan vara ett mindre dåligt alternativ, för mycket tyder på att Trump gav sig in i kampanjen främst för att stärka sitt varumärke och skapa underlag till ett medieimperium efter en förlust i primärvalet, inte för att han ville bli president eller bryr sig om politik. Hans spratt gick bara hem bättre än i hans vildaste fantasier.

 

LÄS MER: Friheten är skör – ta inget för givet

En fascist i Vita huset

Hans republikanske rival John Kasich fick en omtumlande insikt i detta när Trumps äldste son försökte förmå denne att bli vicepresidentkandidat. Han erbjöds då helt sonika att ta hand om både inrikes- och utrikespolitiken. Så vad fanns kvar för Trump att ta hand om? "Making America great again", blev Trump Jr:s svar.

Donald Trump har utan tvekan osunda värderingar, men för inte så länge sedan argumenterade han emot både rasism och massdeporteringar. Han är först och främst en affärsman som erbjuder den politik han upptäckte efterfrågan men inget utbud på. Den här plågsamt långa valrörelsen tar därför inte slut i morgon. Den auktoritära reflexen är utlöst och Trumps hatiska kampanj har förstärkt den och visat att den kan leda nästan hela vägen till Vita huset.

Möjligen är det mest ödesdigra därför inte om Trump vinner, utan om han inte gör det, en i breda lager avskydd Hillary Clinton tar över, medan en ny och skickligare Trump bidar sin tid. Någon som har impulskontroll, inte tafsar på kvinnor eller förolämpar krigsveteraner. En kandidat som inte bara låtsas vara fascist, utan faktiskt är det.

Det kanske är år 2020 som republiken prövas på allvar.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.

 

Johan Norberg är författare och medarbetetare på Expressen Kultur.