Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fredspristagarens öde kan ses som ett politiskt mord

Regimkritikern Liu Xiabo har obotlig cancer. Han släpps nu ur kinesiskt fängelse.Foto: LIU XIA/HANDOUT/EPA/TT
2010 fick Liu Xiabo Nobels fredspris, något som skapade djup konflikt mellan Norge och Kina.Foto: Epa/SCANPIX NORWAY
Liu Xiaobo i en odaterat bild från litteraturprofessorns familj.Foto: PRIVAT/REUTERS

Regimkritikern Liu Xiabo har obotlig cancer. Kina släpper honom ur fängelse för att det skulle se illa ut om han dog där, skriver Jojje Olsson.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

När författaren och litteraturprofessorn Liu Xiaobo skulle motta Nobels fredspris 2010, var det andra gången någonsin som pristagaren representerades av en tom stol. Han hade nämligen dömts till elva års fängelse året innan. Första gången det skedde var 1936, när den tyska journalisten Carl von Ossietsky satt i koncentrationsläger. I likhet med Nazityskland förbjöd den kinesiska regimen Lius familj att åka till Oslo för att närvara vid ceremonin.

Nobelpristagaren Liu Xiaobo på väg att dö

Det finns fler likheter. Liksom Ossietsky kommer Liu Xiaobo dö i en sjukdom han utvecklat under sin fångenskap. I veckan rapporterades att Liu är i sista stadiet av en dödlig levercancer. Först nu flyttas han från fängelset till ett sjukhus, då det skulle se illa ut om Nobelpristagaren dog bakom galler. Särskilt som han med sin självuppoffrande aktivism baserad på icke-våld är en förebild för många likasinnade kineser.

Liu har inte varit fri en dag efter utnämningen, och bara kunnat se sin fru Liu Xia en timme i månaden. Då alltid med en tjock glasvägg dem emellan. Hon sitter själv, utan att ha brutit mot någon lag, i den strängaste av husarrester sedan 2009. De fåtal vänner som Liu Xia tillåtits träffa säger att hon lider av depression, hjärtproblem och andra hälsobekymmer.

 

LÄS MER: Svenska akademien måste bryta tystnaden om Kina

 

Endast en gång har medierna lyckats ta sig förbi den polis som ständigt står posterad utanför makarna Lius hus. I slutet av 2012 berättade Liu Xia - skälvande av gråt och ångest - om de “Kafka-liknande” förhållanden som hon hålls under. Året därpå dömdes hennes bror till 13 års fängelse för “ekonomisk brottslighet” efter att ha stöttat henne.

Hu Jia: "Ett politiskt mord"

Aktivisten Hu Jia kallade denna vecka Liu Xiaobos fall för ett “politiskt mord” i The Guardian. Han har själv suttit i kinesiskt fängelse och vittnat om hur behandling av olika sjukdomstillstånd ofta förvägras. Även Nobelkommittén gjorde i måndags ett sällsynt uttalande, där de underströk kinesiska myndigheters ansvar om Liu inte har fått nödvändig vård under sin fångenskap.

Den norska regeringen har dock varit tyst. När Liu fick fredspriset klippte Kina genast relationerna med Norge. Först i år kunde handeln återupptas efter att Norge i en diplomatisk skrift bland annat sagt sig värna om “kinesiska kärnintressen”, samt vara “fullständig medveten om Kinas hållning och oro” kring Nobels fredspris.

 

LÄS MER – Jojje Olsson: Sätt press på Kina, Löfven 

 

Tidigare i år blottlades systematisk tortyr mot flera kinesiska människorättsadvokater som försvann sommaren 2015. Liu Xiaobos öde är ytterligare en fingervisning om den omänskliga behandling som många politiska fångar utsätts för i Kina. Mot denna bakgrund är det viktigare än någonsin att den svenska medborgaren Gui Minhai friges.

 

Jojje Olsson är frilansjournalist i Taiwan.