Fångat på gaffeln

Rickard Söderberg.
Foto: TV4

När Anna Book i säsongsstarten av TV4:s "Körslaget" konstaterade att hon  struntar i harmonilära satte hon fingret på det svenska  musikteoriföraktet: fördomen att musikkunskap är snobbigt och ställer  sig i vägen för känslan. En inställning som i förlängningen lett till  minskad musikundervisning i skolan och en utbredd rädsla för klassisk  musik.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Samtidigt i samma program pågår en folklig kampanj för operasång som Sverige inte sett sedan Malena Ernman vann Melodifestivalen 2009. Tenoren Rickard Söderberg med sin Halmstadskör gjorde förrförra veckan en proffsig "O Fortuna" från "Carmina Burana" som inte var likt något annat. Veckan dessförinnan ljuvliga smöroperalåten "Time to say goodbye".

Söderberg själv är iförd kajal, regnbågsflagga och vad viktigast är: stämgaffel. Han är den enda av deltagarna som faktiskt leder sin kör: som dirigerar, arrangerar, och fokuserar på körklangen i stället för att bara flörta med kameran.

Söderberg med hbtq-ensemble har många ärenden men det är som operahärförare och musikteoretiker han går rätt genom rutan. Kanske kan de vinna alltihop.