Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fallna änglar

Skulpturer av Wim Botha.
Nils Forsberg rapporterar från Göteborgs internationella konstbiennal.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

FAKTA

KONST
GÖTEBORGS INTERNATIONELLA KONSTBIENNAL | Röda Sten, Göteborgs konsthall, Bohusläns museum | Till och med 13 nov.

Vem ska ta till sig all denna "kunskapsproduktion" som samtidskonsten ägnar sig åt? Alla framforskade fakta och dokumenterade företeelser som presenteras i skakiga filmer eller som arkiv? Ironiskt nog utgör bristen på estetisk gestaltning i praktiken oftast ett hinder för sådan konst att nå utanför konstvärlden, helt oavsett angelägenhetsgrad.
Den sjätte upplagan av Göteborgs internationella konstbiennal är en fin liten exposé över hur samtidskonsten ser ut för närvarande. Här finns just den sortens svårtillgängliga undersökningar, som Liam Gillicks projekt om tillverkningsmetoder i bil­industrin med Volvos Uddevalla-fabrik som ett exempel. I hörlurar på länsmuseet i just Uddevalla läser en man långa texter om senkapitalismens produktionsmönster. På engelska.

Men det är inte allt. Jimmie Durham förankrar sin installation i traktens förflutna och "Hitlerstenarna" - bohusgranit som skulle skeppas till Berlin
för att bli monument i tusenårsrikets huvudstad. Wim Bothas märkliga skulpturer liknar fragment av störtade änglar vilket osökt leder till biennalens titel, Pandemonium. Den är lånad från Miltons Det förlorade paradiset och syftar på det palats Lucifer byggde sedan han fördrivits från himlen. I överförd bemärkelse symboliserar det kaos och undergång, men också möjligheten att ur detta bygga upp något nytt och annorlunda.
Onekligen aktuellt. Även för Göteborgsbiennalen i sig, som dragits med ekonomiska problem men som nu lyckats presentera sin bästa upplaga hittills: Politisk men inte plakatartad, visuell men inte ytlig.