Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Facebook vill hjälpa Kina med censuren

Kinas president Xi Jinping.
Foto: Nicolas Asfouri / AP TT NYHETSBYRÅN
Mark Zuckerberg, vd på Facebook.
Foto: Manu Fernandez / AP
Jojje Olsson, frilansjournalist.

Medan väst diskuterar Facebooks ansvar för hot och lögner vänder sig företaget mot öst.

Jojje Olsson skriver om hur Mark Zuckerberg vill erbjuda den kinesiska diktaturen censur.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Jonas Gardell beklagade nyligen på dessa sidor (30/11) att "lögnen börjar segra över sanningen” på Facebook, där falska nyheter och fakta allt oftare sprids. Det stämmer bra. Den krassa verkligheten är dock att Facebook inte bryr sig om moraliskt ansvar, vilket kan ses av hur företaget agerar i Kina.

Skulle Facebook ha råd att, som Gardell efterlyser, anställa en ”ansvarig utgivare” i varje land? Kanske. Man har i alla fall råd att låta flera av sina vassaste ingenjörer utveckla en mjukvara för censur som sedan ska överlämnas till Kinas myndigheter, i utbyte mot återinträde i världens största land där Facebook varit blockerat sedan 2009.

Det avslöjades nyligen av New York Times efter samtal med tre nuvarande och tidigare anställda. De uppgav att vd Mark Zuckerberg är en av de främsta drivkrafterna bakom initiativet, som lett till kritik inom Facebook och fått flera anställda att säga upp sig. Icke desto mindre uppger de intervjuade att utvecklingen av censurprogrammet intensifierats sedan i fjol, och att personal från andra delar av företaget handplockats för att jobba med projektet.


LÄS MER: Trumps favoritsajt kritiserar Jonas Gardell

Facebook och Kina

Visserligen har Facebook redan infört restriktioner i länder som Ryssland, Turkiet och Pakistan. Men mjukvaran för Kina uppges vara annorlunda. Den ska nämligen överlämnas till en tredje part - sannolikt ett statlig kinesiskt företag - som därmed inte bara kan kontrollera publiceringen, utan även katalogisera politiska kommentarer från såväl inhemska som utländska användare.

Mjukvaran är bara ett steg i ledet i Zuckerbergs Kinaplaner. Han talar någorlunda hyfsad kinesiska och vet att det är viktigt med personliga relationer i jättelandet där han själv ofta besöker universitet, konferenser och tjänstemän av olika rang.

När Kinas internetchef Lu Wei 2014 besökte Facebooks kontor i USA, bara råkade boken "The governance of China" av Kinas president Xi Jinping ligga framme. ”Jag har köpt flera exemplar av boken till mina kolleger. Jag vill att de ska förstå sig på socialism med kinesiska förtecken”, sade vd:n för världens största sociala nätverk när kinesisk statliga medier fotograferade honom med boken i hand.

Då Xi Jinping själv åkte till USA i fjol träffade Zuckerberg presidenten för att skaka hand inför tv-kamerorna och även be presidenten föreslå ett namn till hans nyfödda barn. (Xi avstod dock.) Zuckerberg är inte bara villig att, som Gardell skriver, "tillhandahålla lögnaren en mikrofon”. Han har heller inga problem med att tillhandahålla världens största diktatur en munkavel. Den främsta vinnaren på Facebooks eventuella etablering i Kina är givetvis kommunistpartiet; återinträdet kommer ju användas för att legitimera regimens hårda styre över nätet.


LÄS MER: Jonas Gardells öppna brev till Facebooks vd

Facebook saknar helt moral

Vissa företag, som Google, har i alla fall ett uns av moral. Sökjätten lämnade Kina frivilligt 2010 för att man inte ville fortsätta idka censur. Kinas myndigheter lät Google veta att de var välkomna i Kina igen om de åter var beredda att ”följa kinesisk lag”.

Men Facebooks företagskultur präglas uppenbarligen av att öka antalet användare till vilken kostnad som helst. För detta är Zuckerberg beredd att gå över lik i Kina. Så det är knappast troligt att han kommer bry sig om vare sig Gardells eller någons annans öppna brev, så länge innehållet inte handlar om att öka profiten.

Så vad kan Sverige göra åt allt mer ljusskyggt innehåll på Facebook? Det enda rätta är givetvis att, som Håkan Boström skriver i Expressen (2/12), tillämpa den svenska lagstiftning som redan finns mot förtal och olaga hot även på nätet.

Att som kulturminister Alice Bah Kuhnke efterlysa "tvingande åtgärder” mot Facebook, med risk för ”ingrepp i friheter och möjligheter”, är en livsfarlig väg att gå. Då är ju skillnaden plötsligt inte stor mot de krav som Kinas regim ställer på utländska nätföretag. Och är det förresten Kuhnke själv som ska bestämma vad som får publiceras på Facebook, eller har hon tänkt be Zuckerberg utveckla en mjukvara för censur även av det svenska innehållet?


Jojje Olsson

Kulturen@expressen.se

Jojje Olsson är frilansjournalist baserad i Hongkong. Han blev nyligen svartlistad som journalist av Kina, där han tidigare verkade.