Facebook har kapat det offentliga samtalet

DIRIGENT. Mark Zuckerbergs skapelse påverkar det offentliga samtalet i större utsträckning än Facebooks hatposter.
Foto: Kay Nietfeld / Pool / Epa / TT
Anna Hellgren.
Foto: Mikael Sjöberg

Problemet med Facebook är större än näthatet som frodas på sajten.

Anna Hellgren synar algoritmerna som styr det offentliga samtalet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Visst är det djupt stötande att Facebook regelbundet plockar bort bilder där kvinnliga bröstvårtor syns, medan man glatt låter rena dödshot och hets mot folkgrupp vara kvar. Men de senare, måste påpekas, är redan förbjudna enligt svensk lag och borde utredas och lagföras av ett moderniserat rättsväsende: i majoriteten av fallen finns både namn och bostadsort att tillgå på näthotarna.

Det är svårare att erkänna hur samma Facebookmekanismer som premierar vulgära hatposter också påverkar journalistiken. Oavsett om det gäller öppna brev till ministrar som "har delats 150 000 gånger" eller buzzfeedlistor över sexuella praktiker påverkar Facebooks till synes intuitiva algoritmer både utbud och vem som läser vilken artikel.

Jag säger inte att Facebook har skapat det högljutt polariserade offentliga samtalet, eller ens att det senaste årets totala fixering vid migrationsutspel och flyktingpolitik är en medveten anpassning till interaktionsmatematik, men sajten har definitivt underblåst det.


LÄS OCKSÅ: Facebook gör oss fegare än förr


Minsta unge med en smart telefon vet vilka inlägg som får andra människor att kommentera eller trycka på gillaknappen. Och vilka som gör människor arga. Bebisar - glada likes och hurrarop, flyktingpolitik - bekräftande och arga reaktioner, beroende på mottagare.

Det här vet förstås Facebook också, eller rättare sagt människorna vars jobb det är att hålla kvar användarna på sajten. Deras algoritmer premierar både användare och poster som väcker många reaktioner, det vill säga ju fler som reagerar på en postning - desto fler kommer att få se den högt upp i sitt flöde. Facebook försöker helt enkelt vaska fram den post som inte bara är mest trolig att få dig att reagera, utan också en som får dig att stanna längre än ett snabbt klick på gillaknappen.

Den genomsnittliga Facebookanvändaren märker algoritmerna genom att vissa vänners inlägg visas oftare än andras, medan vissas knappt syns alls. Algoritmerna tar också hänsyn till hur aktiv vännen i fråga är och hur många gånger ni kommunicerar med varandra. Facebook försöker också ringa in användarens intressen, så att hon till exempel ser fler politiska budskap som överensstämmer med den egna uppfattningen, och färre som säger emot.

Det vill säga: den som till exempel tror att invandrare är kvinnoförtryckande våldsmän som tar våra jobb kommer snart tro att alla andra tycker samma sak - eftersom Facebook kommer att mata vederbörande med poster och vänner som håller med.


LÄS OCKSÅ: Det bidde inte ens en tumme, Facebook


Och det här är en långt större fråga än "vanliga människors" hat, hot och rasism blir tydlig: hur enskilda redaktioners makt förskjuts till Facebook. Världen över lägger medieföretag enorma resurser på att lista ut exakt hur algoritmerna fungerar - ingen vet utanför Facebook - för att på så vis kunna maximera antalet potentiella läsare.

Men ett modernt mediehus vet tillräckligt mycket för att räkna ut vilka artiklar som kommer att gillas, delas och väcka engagemang - och i förlängningen locka både annonsörer och lojal publik till det papperslösa mediesamhälle som väntar de flesta, men som få lyckats göra lönsamt.

Sajtens infrastruktur gör Facebook - åtminstone för tillfället - till den enskilt viktigaste faktorn för massmedier som vill överleva. Med närmare hälften av svenskarna som dagliga Facebookanvändare är det ingen underdrift att kalla sajten för den nya löpsedeln. Andelen läsare som tar del av nyheter via en tidnings startsida minskar, de som hamnar på en sajt via en länk i sociala medier, oftast Facebook, är en ständigt växande skara.

Sajtjätten själv satsar hårt på nyhetsdistribution: med verktyget "Instant articles" publicerar jättar som New York Times och BBC - och Aftonbladet och Expressen - numera också artiklar direkt på Facebook, utan omvägen via den egna nyhetssajten.


LÄS OCKSÅ: "Gilla"-knappen tas bort från Facebook


Om vi bortser från publicistiska dilemman som ansvarigt utgivarskap och kampen om annonsintäkter mellan plattform och innehållsproducent (varken Facebook eller Google är kända för att betala skatt och kan med hjälp av sin storlek dumpa priserna i konkurrens med i sammanhanget mikroskopiska företag som till exempel Expressen eller Dagens Nyheter) finns det ytterligare en problematisk aspekt av Facebookalgoritmerna:

Om ett inlägg har haft en hög andel reaktioner sett till följare läggs nästa automatiskt högt upp i följarnas flöden, men om det i sin tur lockar färre interaktioner kommer avsändaren att förlora i rankning och synas av färre.

Det gäller således att hålla konfliktnivån kokande. Och ju fler följare ett konto har, stora svenska tidningars följare räknas i hundratusental, desto större blir effekten. Och när alla har sekundsnabb tillgång till samma nyhetsnyheter blir det unika materialet, och de unika rösterna, hårdvaluta.


LÄS OCKSÅ: Rashatet på Facebook kan hamna i domstol


På det här kontot kan de numera forntida "du kan aldrig ana vad som hände sen"-rubrikerna sättas upp, samt förmodligen en stor del av ansvaret för ledarskribentens nya position som digital fixstjärna.

Att utmana "åsiktskorridoren" vad gäller invandring är jackpot, folk blir både arga och glada. Likaså att peka ut tydliga motståndare, "vänstern/högern blundar för *insert valfritt problem*".

Problemet är bara att samma algoritmsmartness som bygger storpublik slår tillbaka tiofalt om man dristar sig att skriva om mindre upphetsande frågor som sjukförsäkringssystemet eller kärnkraft.

Det är lätt att föreställa sig ivern hos skribenter som under lång tid gnetat på i närmast kameral tillvaro.

Folk läser! De delar! Interaktion!

Långt svårare är det att undvika att fastna i den självuppfyllande Facebookalgoritm där ständigt nya brösttoner och "tabubrott" krävs för fortsatta applåder.

För att inte tala om de åsiktsvänner man riskerar att bli beroende av på vägen.


Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.