Facebook är privat

Publicerad
Lisa Förare Winbladh: Björn af Kleens intresse för skvaller resulterar i riktigt dålig journalistik.
Björn af Kleen skriver en artikel (Expressen 20/1) om Landet Brunsås, SVT:s stora matsatsning. I stället för att leverera en av sina så ofta briljanta texter väljer han att rycka loss ett antal skämtsamma och ironiska citat från journalist-”vänner” ur en konversation på Facebook och gå i polemik mot dem.
Det handlar om en konversation som inte är tillgänglig för offentligheten eftersom användarna som citerats skyddat sina Facebook-konton. För säkerhets skull tryfferas texten i Expressen med referat ur en fyra år gammal krönika av en av ”vännerna”.
af Kleen refererar också gillande till mina uttalanden. Men han besvärar sig inte ens med att nämna var min text var publicerad: på ett offentligt forum, min blogg Matälskaren.
På grund av en felläsning av en spretig Facebook-konversation drar af Kleen slutsatsen att hans kvinnliga journalistbekanta driver en gemensam tes att Landet Brunsås är ett uttryck för manlig matsnobbism. I själva verket skriver till exempel Isobel Hadley-Kamptz i en (offentlig) Twitteruppdatering följande: ”När Henrik Schyffert gör limpmacka med O’boy i ett matprogram
i SVT känner jag att jag har moralisk rätt att aldrig mer betala tv-licens.”
Det som stör mig allra mest är inte att af Kleen använder sig av bedrövliga journalistiska metoder utan att hans intresse för skvaller resulterar i riktigt dålig journalistik. Det finns ett väldigt bra ställe att publicera små virrigt skrivna texter om sig själv och sina bekantas privata kommentarer. Stället heter Facebook och där bör interna uppgörelser stanna. För läsarnas skull.

LISA FÖRARE WINBLADH

Lisa Förare Winbladh är matskribent och bloggare.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag