Günter Grass. Foto: Michele Limina
Günter Grass. Foto: Michele Limina

Fabricerade anklagelser

Publicerad

Dror Feiler om Israelförsvararnas täppa-till-munnen-retorik i Grass-debatten.

Antisemitism, vare sig den är europeisk, arabisk, ny eller "gammal" kan aldrig vara rimlig och bör tas på största allvar och fördömas. Punkt. Ja, vad ska man säga? Nej, låt mig i stället bli något mer personlig och förklara hur obehagligt det är att försvara sig mot abstrakta anklagelser och insinuationer, en från staten Israel utprövad täppatillmunnen-retorik.

Det är mycket nedslående att ta del av den "debatt" om "antisemitism" som har pågått de senaste veckorna i kölvattnet av Günter Grass-affären, och som i och med Mathan Ravids artikel i Expressen (24/4) har urartat till en smutskastningskampanj. Att hävda som han gör, att antisemitismen i Sverige och Europa ofta förkläs till Israelkritik eller att Israelkritik är omdefinierade fördomar, är att vulgarisera debatten. Han presenterar aldrig några bevis eftersom "lömskheten", det vill säga det faktum att man döljer sina verkliga avsikter, är själva beviset.

 

När jag kände mig manad att skriva om Günter Grass-affären handlade det om att han liksom jag är rädd för ett kärnvapenkrig i Mellanöstern. Grass skrev att Israel har kärnvapen (de flesta experter är eniga om detta) och Iran har inte (men kanske vill) och att det trots detta bara är Iran som ska inspekteras av IAEA.

Grass skrev om skulden som Tyskland har gentemot Israel och hur han brottades med sin personliga skuld och hur detta har satt stopp för hans vilja att kritisera Israel (lägg märke till att här talar vi igen om kritik mot Israel och inte kritik mot judar). Grass skrev också att han var emot tysk ubåtsförsäljning till Israel, ubåtar som kan sända kärnvapenbestyckade missiler. För detta (och annat i dikten) blev han beskylld för antisemitism.

Och nu jag också för att jag "värnar i alla hänseenden mycket grumliga uppfattningar", för att jag hävdar det som många med mig och i Israel tycker: "De är inte antisemiter, de uttrycker åsikter som många människor hyser. I stället för att anklaga dem bör vi fundera över vad vi gjorde som ledde dem att uttrycka det" (Gideon Levy, Haaretz 6/4).

 

För min generation av vänstermänniskor från Israel, som tillsammans stred och kämpade för en annan framtid i det land vi växte upp i, var det viktigt att tänka kritiskt och självständigt. Att vi skulle komma att bli förknippade med en antisemitisk diskurs hade vi aldrig kunnat drömma om, vi som har familjer och släktingar som fått sätta livet till på grund av dessa vanföreställningar.

Det säger något om den kris som råder i staten Israel och bland dess rabiata "försvarare" av Israels folkrättsbrottsliga politik.

För jag är helt övertygad om att Mathan Ravid vet att jag inte är antisemit och att jag inte hyser några dolda antijudiska eller antiisraeliska tankar. Det är nog det mest chockerande. Jag är däremot öppet "anti-blockad" mot Gaza, öppet "antiapartheidmuren", öppet "antikrigsförbrytarpolitiken". Möt mig där i stället, i argumenten, som i den judiska Talmudtraditionen, med respekt för den andres ståndpunkt.

 

Dror Feiler

kulturen@expressen.se

 

Dror Feiler är israelisk-svensk musiker och konstnär, uppmärksammad för konstverket Snövit och sanningens vansinne som 2004 utlöste en diplomatisk kris mellan Sverige och Israel. Han var också en av de drivande krafterna bakom Ship to Gaza.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag