ÖSIGA BRUDAR. "Fäboland" går på turné hela hösten. Den avslutas på Södra teatern i Stockholm 14 december. Foto: Märta ThisnerÖSIGA BRUDAR. "Fäboland" går på turné hela hösten. Den avslutas på Södra teatern i Stockholm 14 december. Foto: Märta Thisner
ÖSIGA BRUDAR. "Fäboland" går på turné hela hösten. Den avslutas på Södra teatern i Stockholm 14 december. Foto: Märta Thisner
Killing vid fäboden Långbuan i Jämtland. Foto: Christian ÖrnbergKilling vid fäboden Långbuan i Jämtland. Foto: Christian Örnberg
Killing vid fäboden Långbuan i Jämtland. Foto: Christian Örnberg
Scenget. Foto: Märta ThisnerScenget. Foto: Märta Thisner

Scenget.

 Foto: Märta Thisner

"Fäboland" lyfter fram den kvinnliga historien

Publicerad

Gunilla Brodrej ser fäbodstintorna ta tillbaka sin plats i musikhistorien tack vare Sara Parkmans och Samantha Ohlanders uppsättning "Fäboland" på Träteatern i Järvsö.

Välkommen till brudarnas och käringarnas musik. Långt in på 1900-talet drog utvalda bondkvinnor upp till skogens fäbodvallar fyra månader om året. Där betade boskapen på stora områden där rovdjuren hotade. Kvinnorna använde en speciell ljudstark vokalteknik för att kalla in djuren.

Premiären för Sara Parkmans och Samantha Ohlanders "Fäboland" drar i gång med den sortens hialösa galande kulning i Träteatern, vid de vackra Hälsingegårdarna på Stenegård i Järvsö. Här ska fäbodstintan få sin revansch. Det ligger i luften och syns i brudarnas respektingivande makthättor och rejäla redskapsbälten (kostym Miriam Parkman och Hanna Kisch).

Öppen och inbjudande

Scenografin består av några "fän" och ett "bo", en hydda uppstagad av brandgula metallrör, inklädd i spetsgardintyg. En elektrisk skylt av typen man brukar se på thaikiosker lyser "OPEN". Och just öppen och inbjudande är den här föreställningen som musikaliskt och humoristiskt bjuder in publiken på en resa i fäbodarnas land: "En plats där tanter med hucklen var högst i näringspyramiden."

Föreställningens enda svaghet är möjligen omtagen av anledningarna till varför de vill sätta fäbodvallens musiker (kvinnor) på plats i den svenska musikhistorien. Men å andra sidan gör de det med gott humör och bitsk ironi. En av de bästa anekdoterna är den om kohornstävlingen vid 1900-talets början där 14 personer deltog, varav 13 kvinnor – och kan ni tänka er, mannen vann!

Bildning och sexualitet

"Fäboland" rör sig från den magiska gårdsplanen via till den mögliga jordkällaren (där den nationalromantiska rörelsen dväljs under ledning av Anders Zorn), in i storskogen och fram till allsångens äng där publiken får vara med och sjunga. Det är också en bildningsresa och en inre resa som handlar om kvinnors rätt till sin egen sexualitet. Fäbodtillvaron innebar hårt arbete, men var också en frizon, som förresten Aino Trosell beskriver i romanen "Hjärtblad". En miljö där gäddhäng symboliserade tryggheten.

När jag skriver detta står korna och råmar på andra sidan åkern här i Järvsö. De hörs på 500 meters håll. Kvinnornas kulning kunde höras på 10 kilometers håll och ekot som bildades förvandlade skogen till en katedral av klanger. Parkman och Ohlanders skapar en aning om hur detta kunde låta när de kular ihop med en kvinnlig traditionsbärare från en dokumentärfilm i fonden.

Agitation från äggstockarna

De låter som First aid kit, fast fem gånger farligare. Andra har kulat och spelat fiol före dem. Men Parkman och Ohlanders är först med att agitera från äggstockarna.

De tar tillbaka den makt som de objektifierade dalkullorna och förlöjligade fäbodstintorna bestulits på genom historieskrivningen. Bakom många kända spelmän finns en mormor som har kommit på låtarna, men aldrig fått något erkännande för det.  

Förrän nu.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.

Kulturredaktionen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag