Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Fäboland" lyfter fram den kvinnliga historien

ÖSIGA BRUDAR. "Fäboland" går på turné hela hösten. Den avslutas på Södra teatern i Stockholm 14 december.
Foto: Märta Thisner
Killing vid fäboden Långbuan i Jämtland.
Foto: Christian Örnberg
Scenget.
Foto: Märta Thisner

Gunilla Brodrej ser fäbodstintorna ta tillbaka sin plats i musikhistorien tack vare Sara Parkmans och Samantha Ohlanders uppsättning "Fäboland" på Träteatern i Järvsö.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Välkommen till brudarnas och käringarnas musik. Långt in på 1900-talet drog utvalda bondkvinnor upp till skogens fäbodvallar fyra månader om året. Där betade boskapen på stora områden där rovdjuren hotade. Kvinnorna använde en speciell ljudstark vokalteknik för att kalla in djuren.

Premiären för Sara Parkmans och Samantha Ohlanders "Fäboland" drar i gång med den sortens hialösa galande kulning i Träteatern, vid de vackra Hälsingegårdarna på Stenegård i Järvsö. Här ska fäbodstintan få sin revansch. Det ligger i luften och syns i brudarnas respektingivande makthättor och rejäla redskapsbälten (kostym Miriam Parkman och Hanna Kisch).

Öppen och inbjudande

Scenografin består av några "fän" och ett "bo", en hydda uppstagad av brandgula metallrör, inklädd i spetsgardintyg. En elektrisk skylt av typen man brukar se på thaikiosker lyser "OPEN". Och just öppen och inbjudande är den här föreställningen som musikaliskt och humoristiskt bjuder in publiken på en resa i fäbodarnas land: "En plats där tanter med hucklen var högst i näringspyramiden."

Föreställningens enda svaghet är möjligen omtagen av anledningarna till varför de vill sätta fäbodvallens musiker (kvinnor) på plats i den svenska musikhistorien. Men å andra sidan gör de det med gott humör och bitsk ironi. En av de bästa anekdoterna är den om kohornstävlingen vid 1900-talets början där 14 personer deltog, varav 13 kvinnor – och kan ni tänka er, mannen vann!

Bildning och sexualitet

"Fäboland" rör sig från den magiska gårdsplanen via till den mögliga jordkällaren (där den nationalromantiska rörelsen dväljs under ledning av Anders Zorn), in i storskogen och fram till allsångens äng där publiken får vara med och sjunga. Det är också en bildningsresa och en inre resa som handlar om kvinnors rätt till sin egen sexualitet. Fäbodtillvaron innebar hårt arbete, men var också en frizon, som förresten Aino Trosell beskriver i romanen "Hjärtblad". En miljö där gäddhäng symboliserade tryggheten.

När jag skriver detta står korna och råmar på andra sidan åkern här i Järvsö. De hörs på 500 meters håll. Kvinnornas kulning kunde höras på 10 kilometers håll och ekot som bildades förvandlade skogen till en katedral av klanger. Parkman och Ohlanders skapar en aning om hur detta kunde låta när de kular ihop med en kvinnlig traditionsbärare från en dokumentärfilm i fonden.

Agitation från äggstockarna

De låter som First aid kit, fast fem gånger farligare. Andra har kulat och spelat fiol före dem. Men Parkman och Ohlanders är först med att agitera från äggstockarna.

De tar tillbaka den makt som de objektifierade dalkullorna och förlöjligade fäbodstintorna bestulits på genom historieskrivningen. Bakom många kända spelmän finns en mormor som har kommit på låtarna, men aldrig fått något erkännande för det.  

Förrän nu.


Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.

Musikteater

Fäboland
Sara Parkman (text)

Sara Parkman, Samantha Ohlanders och Hampus Norén (musik)

Regi Lisa Färnström

Träteatern, Järvsö

Riksteaterns turné

Speltid 1.5 t.