Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expressen.se:s läsare: Ferlin regerar

Nils Ferlin, Karin Boye och Gustaf Fröding
Nils Ferlin är Sveriges genom tiderna bästa poet, enligt Expressens omröstning.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Jag vet inte hur könsfördelningen är bland de läsare som röstat på Nils Ferlin som Sveriges bästa poet. Men majoriteten är nog män. ”Det märkliga med Ferlin är att han i så mycket bevarar det lillgamla barnets och pubertetsynglingens sätt att se på livet”, säger Jenny Westerström i sin stora biografi över skalden (1998).
”Hos män slår Ferlin an den sentimentala strängen. Det är den finnige tonåringen som stiger fram i den manlige läsarens inre med sin sanningslidelse, sin slyngelaktiga fräckhet, sin dödsångest och sin moderslängtan”, skrev jag i min recension i Expressen.

Själv lärde jag mig
i 14-årsåldern många av hans dikter utantill och sjöng dem i duschen. Jag hade plötsligt drabbats av en nästan förlamande dödsångest. Ferlin tolkade känslorna åt mig, gav dem en manligare och coolare diktion än jag själv förmådde.
”Inte ens en grå liten fågel/ som sjunger på grönan kvist/det finns på den andra sidan”, skriver Ferlin, och tillägger med ett typiskt understatement: ”och det tycker jag nog blir trist”.
Exakt så. Manligt, behärskat.

 De 10 populäraste poeterna:

1. Nils Ferlin (59)

2. Karin Boye (51)
3. Gustaf Fröding (44)
4. Dan Andersson (39)
5. Gunnar Ekelöf (37)
6. Erik Johan Stagnelius (35)
7. Edith Södergran (30)
8. Carl Michael Bellman (26)
9. Hjalmar Gullberg (25)
10. Tomas Tranströmer (24)

Fotnot:
459 personer röstade på Expressen.se/KULTUR. Antal röster inom parantes.